2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Döcögve, de Magyarországon is megindultak a zöldkötvény-kibocsátások

A fejlett országok piacain egyre nő a kereslet a fenntartható beruházások finanszírozását szolgáló zöldkötvények iránt. Magyarországon ez a piaci szegmens még gyerekcipőben jár, de vállalati példák mutatják, hogy sikeresen elindult. A Deloitte a Magyar Nemzeti Bank megbízásából végzett kutatása során a széles körű alkalmazás előtt álló  akadályokat vizsgálta.

A kutatás tapasztalatai alapján sokáig mind a kibocsátók, mind a befektetők számára kockázatot jelentett a beruházások egységes zöldbesorolásával kapcsolatos sztenderdek hiánya – mutatott rá a Világgazdaságban megjelent írásában Lukács Ákos, a Deloitte fenntarthatóság és klíma­változás üzletágának vezetője.

Erre a problémára részben már 2014-ben megoldást hozott, hogy a Nemzetközi Tőkepiaci Szövetség (ICMA) lefektette a zöldkötvények elveit. „További iránymutatást nyújt a Klímakötvény-kezdeményezés, illetve az Európai Unió Taxonómia nevű rendeleti csomagja, egységes szempontrendszert biztosítva a környezetileg fenntartható projektek értékelésére” – mutatott rá a szakértő.

A Deloiette 2020-as felmérése szerint a magyar vállalkozások tisztában vannak azzal, hogy a klímaváltozás hosszabb távon befolyásolja az üzleti tevékenységüket.

„Ám mivel a fenntarthatóságot szolgáló beruházások a megkérdezettek szerint drágábbak és lassabban térülnek meg, ilyeneket csak akkor végeznek, ha azok növelik a hatékonyságukat és csökkentik a költségeiket”

– ismertette Lukács Ákos. A fenntarthatósággal kapcsolatos célokat a vállalatok nehezen egyeztetik össze a rövid távú gazdasági érdekekkel, de a fiatal tehetségek bevonzása és a vállalkozások reputációja miatt mégis érdekük fűződik hozzá.

A vállalkozások jelentős része tervez is valamilyen fenntarthatósággal kapcsolatos beruházást, ám a kétharmaduk ezt saját erőből finanszírozná. Zöldkötvény-kibocsátást biztosra csak néhány vállalat tervezett a felmérés idején, 2021-ben azonban radikálisan megnőtt az érdeklődés. A hazai vállalatok körében összességében még mindig nagy a bizonytalanság a zöldkötvényekhez fűződő jelentéstétel és az abban tett vállalások végrehajthatósága kapcsán, különösen a járulékos költségek miatt.

A szakértő tapasztalatai szerint ugyanakkor a magyarországi vállalatok egyre nagyobb része nyitott a zöldkötvény-kibocsátás lehetőségének vizsgálatára, annak ellenére, hogy nem feltétlenül rendelkeznek mélyebb ismeretekkel ezen a téren. A hazai vállalatok is „kezdik felismerni a zöldkötvénnyel járó előnyöket – ennek megfelelően idehaza is rohamosan változik a kibocsátási kedv, amit jól tükröz a Növekedési kötvényprogram zöldkötvény-kibocsátásainak száma is”.

Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam