2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A pénzpiacok megnehezítik a fejlődő országok zöldülését

Bár a fejlődő országokban hatékonyabban valósulhatnának meg a karboncsökkentési célú befektetések, de az ottani pénzpiacok és a gazdaság instabilitása taszítja a tőkét. A beruházásoknak gátat szab a kereskedelmi megállapodások és a partnerek hitelképességének hiánya csakúgy, mint az infrastruktúráé.

A tavalyi alig 150 milliárd dollár több mint hétszeresére kellene emelniük a fejlődő országoknak a megújuló energiás beruházásokra fordított éves pénzösszeget 2030-ig, a 2050-es globális karbonsemlegesség eléréséhez – állapította meg közös tanulmányában a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA), a Világbank és a Világgazdasági Fórum.

Sok fejlődő országban növekszik az emisszió, miközben a tiszta energiával kapcsolatos beruházások hanyatlanak, ez pedig veszélyes törésvonalat hoz létre az éghajlati és a fenntartható energiatermelést érintő célokért hozott globális erőfeszítésekben

– jelezte Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója. Ellentmondásos a helyzet, hiszen a zöldenergiás beruházások terén egyre növekszik a szakadék a fejlett és a fejlődő országok között, holott egyre költséghatékonyabban lehet elérni egységnyi kibocsátáscsökkentést. Pedig a fejlődő gazdaságokban átlagosan feleannyiba kerül egy tonna szén-dioxid-kibocsátás megtakarítása, mint a fejlettekben.

Ez az előny mégsem érvényesülhet többek között az államháztartások kimerülése, a valuták instabilitása és általában véve a helyi pénz- és tőkepiaci gyengeségek miatt.

Globális szinten a pénzből nincs hiány, de a tőke nem találja az utat azokba az országokba, ágazatokba és projektekbe, amelyeknél a legnagyobb szükség volna rá – mutatott rá Fatih Birol. Az energiaügynökség ügyvezető igazgatója szerint ezért a kormányoknak erős stratégiai felhatalmazást kellene adniuk a nemzetközi államháztartási intézményeknek arra, hogy a fejlődő világban finanszírozhassák a tiszta energiatermelésre való átmenetet. 

A Világbank, úgy tűnik, készen áll beavatkozni. Demetrios Papathanasiou, a szervezet energetikáért és kitermelésért felelős globális igazgatója elmondta, hogy a párizsi klímaegyezményben leírt célok eléréséhez a Világbank továbbra is támogatja azokat az országokat, amelyek segítséget kérnek az energiaátmenethez szükséges beruházásokhoz.

Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam