2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A pénzügyi szektor a halogatás csapdájába eshet

Befektetői körökben nagy várakozás előzte meg két jelentős szervezet júniusra beharangozott bejelentését a globális klímaváltozás várható hatásairól és a lehetséges forgatókönyvek alapján tervezett lépésekről. A dokumentumok azonban végül nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

A várt bejelentések irányt mutattak volna a karbonsemlegességért folyó versenyben, és lehetőséget teremthettek volna arra, hogy a pénzügyi és befektetői körök végre egységesen aktivizálják magukat a kérdésben. Ehelyett azt az üzenetet küldték a globális pénzügyi piacnak, hogy van még idő a felmelegedés megállítására. Ez azonban nagy tévedés – mutat rá elemzésében a Cambridge Econometrics Hungary két munkatársa, Fazekas Dóra és Hidi János.

A 91 jegybank és pénzügyi felügyelet összefogásával a pénzügyi rendszerek zöldítésére létrehozott nemzetközi hálózat (NGFS) és az Egyesült Királyság jegybankja, a Bank of England (BoE) is nyilvánosságra hozta a 2021-ben elvégzendő klímastresszteszthez használt forgatókönyveit.

Bár a szakemberek örvendetesnek tartják, hogy a világ legbefolyásosabb központi banki szereplői felállítják a maguk globális sztenderdjeiket a klímaváltozással kapcsolatban, a jelentésekben vázolt forgatókönyvek alaptalan optimizmusa eltántoríthatja a piacokat a cselekvéstől.

Véleményük szerint ugyanis a bejelentések túl optimistán látják a karbonsemlegességre történő átálláshoz rendelkezésre álló időt, illetve hogy milyen gyorsan vihető az végbe, és mennyire lehet tervszerű. Forgatókönyveikben abból indulnak ki, hogy a felmelegedés mértékének 2 Celsius-fok alatt tartásához elégséges, ha a lényegi átalakulások csak 2030 után kezdődnek meg.

Az átalakítások kezdetének céldátumát kitolják az átlagos befektetési tervezés mostani horizontján túlra és a jelenlegi politikai választási ciklusok utáni időszakra.

Az elemzők szerint a jelentések eltántorítják a globális szereplőket (a pénzügyi területen és azon kívül is), hogy a korai és ambiciózus programokat kövessék a hőmérséklet-emelkedés 2 Celsius-fok alatt tartására, és általánosságban is leértékelik a korábbi átalakulásban rejlő veszélyeket és lehetőségeket.

Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam