2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kék gazdaság is lehet zöldebb

Nincs zöld megállapodás óceánok nélkül, nincs zöld helyreállítás kék gazdaság nélkül – hangsúlyozza az Európai Bizottság közleménye, rámutatva, hogy az óceánhoz kapcsolódó iparágak jelentős szerepet játszhatnak az unió klímasemleges működésének elérésében.

A kék gazdaság magában foglalja az összes tengeri és partvidéki régióhoz kapcsolható, és az EU területén legalább 4,5 millió lakos számára munkát biztosító tevékenységeket (halászat, hajózás, hajógyári kikötői munkák, turizmus) – ismertette az Európai Bizottság közleménye alapján az Agrofórum.

A tengerek és az óceánok amellett, hogy a kék gazdaság legjelentősebb pillérei, a globális oxigén-előállításban és szénforgalomban is alapvető szerepet töltenek be. Virginijus Sinkevičius környezetért, óceánokért és halászatért felelős biztos hangsúlyozta:

a kék gazdaság kritikus szerepet fog betölteni az európai karbonsemlegességi törekvésekben, különösen a tengeri megújuló energiaforrásoknak köszönhetően (például az ár-apály, hullám, szélenergia stb. szolgáltatásával).

Az uniós tengeri területek 30%-ának 2030-ig történő védelem alá vonása hozzájárul a biodiverzitás fenntartásához. Az olyan új tevékenységek, mint a mesterséges zátonyok kialakítása, a tengerfenék fontos élőhelyeinek helyreállítása, valamint a szennyezés vagy az eutrofizáció elleni küzdelem megoldási lehetőségeinek kidolgozása önmagukban gazdasági ágazattá válhatnak.

A biztos a kék biogazdaság támogatásának egyik módjaként az alga-, illetve halfeldolgozásból származó hulladékok kis környezeti terhelésű műanyagokká történő átalakításának támogatását jelölte meg, valamint ide sorolta a kis ökológiai lábnyommal jellemezhető akvakultúra-alapú egészséges élelmiszer-előállítást is.

A környezetszennyezés elleni harcot tekintve Sinkevičius olyan eszközöket említett, amelyek – többek között – a part menti kőolaj- és földgázkitermelésre, illetve a hajó-újrahasznosítással kapcsolatos szabályozások módosítására vonatkoznak.

Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: agroforum.hu
Vissza
Hírfolyam