2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fából épült fenntartható szupermarket Németországban

A Rewe Group legújabb németországi boltegysége, az új generációs Green Farming szupermarket körülbelül 1500 négyzetméter alapterületű, mintegy 1100 köbméter fa felhasználásával épült, és a kereskedelmi funkciók mellett friss bazsalikom termesztésére és haltenyésztésre is alkalmas.

A kivitelezés során nagy hangsúlyt helyeztek a fenntarthatósági szempontokra. Csak hazai faanyagot használtak, amely 30 év alatt újratermelődik, az épületet intelligens hűtő- és fűtéstechnikával szerelték fel, az áramot pedig 100%-ban megújuló forrásból nyerik.

A szupermarket közvetlen közelében, például a parkolóban is gondoltak a környezetre: szigetelt felületek helyett vízáteresztő burkolatokat képeztek, a rovarok számára pedig zöld területeket alakítottak ki.

Az üvegborítású üzletben a vizet kétszer hasznosítják: évente mintegy 800 ezer cserép bazsalikom termesztését tervezik hidropóniás rendszerben, és halat is tenyésztenek. Az akvapóniás rendszerek alkalmazásával akár 90 százalékkal alacsonyabb vízfogyasztással is lehetséges az élelmiszer-termelés.

A helyszínen hetente körülbelül 14 ezer cserép bazsalikomot fognak műanyagmentesen csomagolni, és havonta körülbelül egy tonna friss halat nevelnek.
A wiesbadeni üzletben nevelt termékeket 480 Rewe áruházban értékesítik majd. A Rewe-csoport tervei szerint a technológiát a jövőben megépülő üzleteikben is alkalmazzák majd.

Forrás: Hessensschau/youtube.com
Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam