2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így lesz a nehezen felvállalt kötelességből versenyelőny

A gazdasági szereplők mentalitása átalakul: „kivész a köztudatból az a korábban uralkodó szemlélet, amely szerint a fenntarthatóság állami, politikai vagy legalábbis szabályozói feladat lenne”. Kimondható, hogy „a fenntarthatóság üzleti kategóriává érett, amelyet a profittal egy lapon lehet és szabad említeni” – hangsúlyozza véleménycikkében ifj. Chikán Attila, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. vezérigazgatója.

Ma már az sem elképzelhetetlen, hogy a bankok más kondíciókkal finanszírozzanak zöld és kevésbé zöld cégeket vagy projekteket. Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke nemrégiben éppen azt a kérdést járta körül egy konferencián, mikor honosodhatnak meg hazánkban a fenntarthatóság felgyorsítására alkalmas banki eszközök – idézte fel ifj. Chikán Attila.

A zöld gazdaság kérdéseiben jártas üzletember szerint ehhez elsősorban olyan eszközökre van szükség, amelyek lehetővé teszik, hogy a bankok fenntarthatóság szempontjából különbséget tudjanak tenni vállalat és vállalat között.

Az egyre erősebb elvárásokkal szembesülő szereplőknek nem csak az ígéretek és a zöldre mosás tekintetében kell előrelépést felmutatniuk, valódi megoldásokra van szükség, amelyek eredményességét az ESG- (Environmental, Social and Governance) minősítést végző intézmények ítélik meg.

„A környezeti, társadalmi és vállalatirányítási aspektusokra kiterjedő megbízhatósági vizsgálatot nyugodtan tekinthetjük afféle fenntarthatósági auditnak: hasonló az üzenetértéke, mint egy független könyvvizsgáló által hitelesített mérlegé és eredménykimutatásé” – ismertette ifj. Chikán Attila.

Noha ma még talán kuriózumnak számít a minősítés megszerzése, a klímavédelem  hangsúlyosabbá válása „radikálisan alakítja át a fenntarthatósággal összefüggő befektetői mentalitást is, így hamarosan elvárássá érik egy ESG-értékelés megléte” – hangsúlyozza a fenntarthatósági szakember. „És ettől a perctől fogva ez már pénzben mérhető versenyelőny” lesz a vállalatok számára.

Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: chikansplanet.blog.hu
Vissza
Hírfolyam