2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozással járó gyötrelmek kiélezhetik Európa megosztottságát

A kontinensen eleve megfigyelhető egyfajta megosztottság a módosabb északi és az elmaradottabb déli országok között. A jövőben ez a különbség tovább élesedhet, főként annak fényében, hogy a klímaváltozás fő kárvallottjai éppen a rosszabb pénzügyi helyzetben levő déli államok lesznek – mutatott rá a Portfolio  elemzése.

Még ha a legkisebb mértékben is növekszik a bolygó hőmérséklete, Észak-Európában akkor is általánossá válhatnak az erdőtüzek és az áradások. A klímaválság legnagyobb vesztese azonban Dél-Európa lesz, amelyet egyszerre fenyeget elsivatagosodás és az emelkedő tengerszint, ezek pedig a régió gazdaságát sem fogják kímélni.

Az EU mérései szerint a Föld átlaghőmérsékletének 1,5 fokos emelkedése esetén évente minden ötödik európai ki lesz szolgáltatva szélsőséges hőhullámokkal járó egészségügyi kockázatoknak. Amennyiben nem lépünk gyorsan, évente átlagosan 95 ezer európai halhat bele a brutális hőségbe, amely harmincszorosa a jelenlegi mutatóknak.

Kevés nyertes, sok vesztes

A klímaváltozás a mezőgazdaságot is gyökeresen átalakítja majd, ennek azonban kevés nyertese lesz. Ezek közé tartozhatnak azok az észak-európai államok, ahol az enyhébb telek és a melegebb nyarak miatt várhatóan magasabb lesz a gazdaság primer szektorának teljesítménye.

Dél-Európa országait és Közép-Európa síkságait ugyanakkor hosszan tartó extrém szárazságok fenyegetik, amelynek következtében vízhiány is felléphet.

A klímaváltozással a mezőgazdasági ökozónák elkezdenek északra vándorolni. A déli országokban hagyományos gabonatermesztés például 12 százalékkal fog csökkenni, míg északon 5 százalékkal fog emelkedni. Még sokkolóbb lehet, hogy az átlaghőmérséklet 1,5 fokos emelkedése mellett gyakorlatilag lehetetlen lesz kukoricát termeszteni Európa déli részén.

Az északi államok

A klímaváltozás gazdasági hatásai a gyakoribbá váló áradásokhoz és erdőtüzekhez mérhető pusztítással fenyegetnek, és nem túlzás azt állítani, hogy akár Európa kettészakadásához is vezethetnek – figyelmeztet a Portfolio.

Egy 2020-as uniós jelentés szerint a kontinens csak 2000 és 2015 között évente 300 milliárd dollárnak megfelelő összeget veszített el a klímaváltozás következtében. Ráadásul a felmelegedés a munkatermelékenység vonatkozásában is hatalmas visszaeséssel fenyeget, különösen a Földközi-tenger térségében.

A déli országok esetében kieső munkát így északon kell majd pótolni, azonban már maga az Európai Unió sem hiszi azt, hogy képes lehet olyan gyorsan és hatékonyan fellépni a klímaváltozással szemben, hogy teljesen elkerülje annak hatásait.

A nap végén nem marad más választás, mint hogy a szerencsésebb sorsú északi országok megsegítsék a déli társaikat – vonja le a következtetést a Portfolio.

Neked ajánljuk
Harmincmilliárd forintos keretösszeggel újraindul a Zöld Nemzeti Bajnokok program A tőzsdei cégek többsége fittyet hány a fenntarthatóságra A hazai ipar egyik kitörési pontja az akkumulátor-iparág Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam