2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jegybank tovább dolgozik a „zöld” pénzügyi rendszer kiépüléséért

Új „zöld” monetáris politikai eszköztár-stratégiát hirdetett a Magyar Nemzeti Bank. Ennek értelmében az MNB folyamatosan vizsgálja, hogy a monetáris politikai eszköztár egyes elemei hogyan segíthetik az árstabilitás elérése mellett a környezeti fenntarthatósági célok elérését – ismertette Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.

A stratégia elfogadása kapcsán július 6-án tartott sajtótájékoztatón Virág Barnabás aláhúzta: nyilvánvaló, hogy a környezeti feltételeket figyelmen kívül hagyva gazdasági növekedést elérni nem lehet. A klímaváltozásra mindenkinek reagálnia kell.

A monetáris tanács a zöld jegybanki eszköztár-stratégiával összhangban és annak első lépéseiként augusztustól Zöld jelzáloglevél-vásárlási program, majd októbertől NHP Zöld otthon program elindításáról határozott. A programok további részleteit a következő hetekben egyeztetik a piaci szereplőkkel.

A Zöld jelzáloglevél-vásárlási program stratégiai célja, hogy célzott vásárlásokon keresztül hozzájáruljon a hazai zöld-jelzáloglevélpiac megteremtéséhez, ezen keresztül pedig a zöldjelzáloghitelek terjedéséhez

– ismertette a jegybank alelnöke. Mindez közvetetten támogatja az energetikai szempontból korszerű ingatlanok építését. A monetáris tanács döntése értelmében az MNB 200 milliárd forintos vásárlási összeg elérésekor felülvizsgálja a programot.

A Magyar Nemzeti Bank épületének részlete a főváros V. kerületében 
Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

A Zöld otthon programot 200 milliárd forintos keretösszeggel hirdetik meg, és csak lakossági ügyfelek vehetik fel a teljes futamidő alatt fix kamatozású hitelt. Az MNB ezúttal is 0 százalékos kamat mellett biztosít majd refinanszírozási forrást a hitelintézeteknek, amelyet azok legfeljebb 2,5 százalékos, a futamidő végéig rögzített ügyleti kamat mellett hitelezhetnek tovább a lakossági ügyfeleknek.

A program keretében magas energiahatékonyságú új lakások, családi házak építésére, illetve vásárlására nyújtható hitel, legfeljebb 70 millió forint összegben, és maximum 25 éves futamidővel.

Virág Barnabás hangsúlyozta: az MNB a jegybanktörvényben rögzített feladataival összhangban küldetésének tekinti, hogy elsődleges árstabilitási céljának veszélyeztetése nélkül, hosszú távú környezeti fenntarthatósági szempontok érvényesítése mellett alakítsa ki monetáris politikai eszköztárát, amivel hozzájárul Magyarország fenntartható felzárkózásához.

Neked ajánljuk
Megszabadulunk az ellentmondásos pálmaolajtól, de ez az élelmiszerek további drágulását is magával hozza MNB: a klímaváltozás a pénzügyi szektort is sújtja A fenntarthatóság jegyében dolgoknak nyílik „könyvtár” a Goethe Intézetben Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam