2021. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az egyszer használatos plasztik száműzése gazdasági lehetőséget is jelent

Júliustól búcsút inthetünk az egyszer használatos műanyag eszközöknek; a cél az, hogy az itthon használt helyettesítő termékek közül minél több Magyarországon készüljön – írta Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán a Facebookon.

A július elsejével életbe lépett rendelet értelmében tiltólistára kerültek az egyszer használatos műanyagból készülő fültisztító pálcikák, evőeszközök és evőpálcikák, tányérok, szívószálak és italkeverő pálcikák, a lufik és a hozzájuk tartozó pálcák és rögzítőeszközök, valamint az expandált polisztirolból, lakossági nevén hungarocellből készült ételtároló edények és italtartók.

Varga Mihály a bejegyzés alatti videóban elmondta:

azért, hogy a „zöldátállásból” a magyar cégek is profitáljanak, 10 milliárd forintos pályázattal segíti a kormány a műanyagiparban működő vállalkozások fejlesztéseit.

„A cél az, hogy az itthon használt biológiailag lebomló termékek közül minél több Magyarországon készüljön” – hangsúlyozta.

A GINOP- és a VEKOP-programok forrásaiból egy cég 20, de akár 400 millió forintos támogatásra is pályázhat. Az elnyert támogatásból a cégek bővíthetik kapacitásaikat, modernebb technológiára válthatnak – fejtette ki Varga Mihály.

A pénzügyminiszter elmondta: arra kérte kollégáit, hogy gyorsított eljárásban értékeljék a pályázatokat, így négymilliárd forintnyi támogatásról már döntés született. Az elbírálás folyamatos, hamarosan újabb vállalkozások kezdhetnek fejlesztésbe.

Neked ajánljuk
Komposztáló robot lett a startupverseny győztese A marketing sem csak a zöld ámítások terepe lehet A nyugdíjba vonuló fúrótornyok nem végzik a szemétben Süli János: atomenergia nélkül nincs klímavédelem 60 új elektromos busz érkezik jövőre 6 megyeszékhelyre a Zöld Busz Programban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam