2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímavám és a szén-dioxid-kvótákkal kapcsolatos nagyobb szigor jöhet az unióban

Az Európai Bizottság által fokozatosan bevezetni kívánt klímapolitikai reformtervezet értelmében az Európai Unió iparvállalatai 2035-ig kaphatnak ingyenesen szén-dioxid-kvótákat, de csökkentett mértékben.

Formálódik az európai klímapolitikai reformtervezet, amelyben fontos szerepe lesz a szén-dioxid-kvótáknak, a szabályozás minden szektort, így a nagy iparvállalatokat is érintené – írta meg a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) alapján a Portfolio.

Az európai iparvállalatok még mindig ingyen kapják az Európai Uniótól a CO2-kibocsátási jogok mintegy 80 százalékát, ami különösen az acél-, a cement- és a vegyipari ágazatnak kedvez.

Az Európai Bizottság azonban a július 14-én előterjesztendő „Fit for 55” éghajlat-politikai csomaggal – amely a szén-dioxid-piaci reformokat is magában foglalja – azt kívánja elérni, hogy az EU 2030-ra a tervek szerint 55 százalékkal csökkentse a kibocsátást az 1990-es szinthez képest.

Az FAZ által idézett tervezet szerint ezt a CO2-tarifát 2025-től 10 év alatt fokozatosan vezetnék be. Ezzel párhuzamosan az EU-n belüli CO2-jogok ingyenes kiosztását 2030-ra 50 százalékra, legkorábban 2035-re pedig nullára csökkentenék.

A csomag tartalmazni fog egy szén-dioxid-határkiigazítási mechanizmust (CBAM) vagy a szennyező árukra kivetett karbonvámot, amely az Európai Unióba importáló egyes vállalatokat arra kényszeríti, hogy a határon fizessenek szén-dioxid-kibocsátási költségeket. Ezzel igyekeznek elkerülni, hogy az uniós vállalatok versenyhátrányba kerüljenek, ami a szennyező iparágak és a kibocsátás egyszerű elköltöztetéséhez vezethetne.

Neked ajánljuk
Jelentősen megugrott az amerikai széniparhoz kapcsolódó kibocsátás A férfiak karbonlábnyoma nagyobb Az emberiség által kibocsátott üvegházhatású gázok több mint fele 25 megapoliszból származik Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam