2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímavám és a szén-dioxid-kvótákkal kapcsolatos nagyobb szigor jöhet az unióban

Az Európai Bizottság által fokozatosan bevezetni kívánt klímapolitikai reformtervezet értelmében az Európai Unió iparvállalatai 2035-ig kaphatnak ingyenesen szén-dioxid-kvótákat, de csökkentett mértékben.

Formálódik az európai klímapolitikai reformtervezet, amelyben fontos szerepe lesz a szén-dioxid-kvótáknak, a szabályozás minden szektort, így a nagy iparvállalatokat is érintené – írta meg a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) alapján a Portfolio.

Az európai iparvállalatok még mindig ingyen kapják az Európai Uniótól a CO2-kibocsátási jogok mintegy 80 százalékát, ami különösen az acél-, a cement- és a vegyipari ágazatnak kedvez.

Az Európai Bizottság azonban a július 14-én előterjesztendő „Fit for 55” éghajlat-politikai csomaggal – amely a szén-dioxid-piaci reformokat is magában foglalja – azt kívánja elérni, hogy az EU 2030-ra a tervek szerint 55 százalékkal csökkentse a kibocsátást az 1990-es szinthez képest.

Az FAZ által idézett tervezet szerint ezt a CO2-tarifát 2025-től 10 év alatt fokozatosan vezetnék be. Ezzel párhuzamosan az EU-n belüli CO2-jogok ingyenes kiosztását 2030-ra 50 százalékra, legkorábban 2035-re pedig nullára csökkentenék.

A csomag tartalmazni fog egy szén-dioxid-határkiigazítási mechanizmust (CBAM) vagy a szennyező árukra kivetett karbonvámot, amely az Európai Unióba importáló egyes vállalatokat arra kényszeríti, hogy a határon fizessenek szén-dioxid-kibocsátási költségeket. Ezzel igyekeznek elkerülni, hogy az uniós vállalatok versenyhátrányba kerüljenek, ami a szennyező iparágak és a kibocsátás egyszerű elköltöztetéséhez vezethetne.

Neked ajánljuk
Fontos adalék a fenntartható irodához – a tintasugaras nyomtatók kevesebb energiát fogyasztanak Szén-dioxid szállítására alkalmas hajót épít a Mitsubishi A tengeri vírusok is a segítségünkre lehetnek Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam