2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Európai Bizottság új stratégiája a pénzügyeket zöldítené

Az Európai Bizottság intézkedéseket fogadott el a pénzügyi rendszer fenntarthatóságának javítása érdekében, és új zöldkötvénystandard bevezetését javasolta. A kezdeményezések célja, hogy az EU vezető szerepe tovább erősödjön a pénzügyi fenntarthatóság nemzetközi normáinak meghatározásában.

Az elfogadott intézkedések közé tartozik a fenntartható finanszírozásra vonatkozó új uniós stratégia, mely számos kezdeményezést vázol fel az éghajlatváltozás és más környezeti kihívások kezelésére, ezzel egyidejűleg pedig növeli a fenntartható gazdaságra történő uniós átállást szolgáló beruházásokat, valamint a kis- és középvállalkozások részvételét az átállás folyamatában – ismertette az MTI alapján a Napi.hu.

Az Európai Bizottság hangsúlyozza:

a pénzügyi szektorra kulcsfontosságú szerep hárul majd abban, hogy elősegítse az európai zöldmegállapodásban kitűzött célok megvalósítását.

Az intézkedések második eleme az uniós zöldkötvénystandard létrehozására irányuló javaslat, mely magas színvonalú önkéntes normát vezetne be a fenntartható beruházásokat finanszírozó kötvényekre.

A standard példaként szolgál majd arra, hogy a zöldkötvények révén miként tudnak a vállalatok és a hatóságok úgy forrásokat bevonni a tőkepiacokról nagyszabású beruházások finanszírozásához, hogy eközben szigorú fenntarthatósági követelményeknek tesznek eleget, és megvédik a befektetőket az úgynevezett zöldre festéstől.

Az Európai Bizottság végezetül a vonatkozó uniós jogszabályok módosítását is javasolta azzal kapcsolatban, hogy a pénzügyi és nem pénzügyi vállalkozásoknak milyen információkat kell közzétenniük eszközeik és gazdasági tevékenységük környezeti teljesítményéről. A bizottság indoklása szerint a zöldre festés megelőzéséhez elengedhetetlen, hogy a piacoknak és a befektetőknek egyértelmű és összehasonlítható információk álljanak rendelkezésükre a fenntarthatóságról.

Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam