2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az unió zöldülése az építőipart is felrázhatja

„Egy változás közepén vagyunk, amikor a tőkepiaci áramlások összekapcsolódhatnak a fenntarthatósági célokkal” – hangsúlyozta a HuGBC Green Talk beszélgetéssorozatának keretében elhangzott előadásában Kovács Emese, az MN6 Energiaügynökség energetikai tanácsadója.

A szakértő kifejtette: az EU Taxonómia célja, hogy meghatározza, mely tevékenységek fenntarthatók, vagyis egy úgynevezett klímabenchmarkot, az eredmények összehasonlíthatóságát lehetővé tevő viszonyítási rendszert hozzon létre. 

A taxonómia kialakításakor az unió hat szempontot vett figyelembe.

Ezek: az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, az éghajlatváltozás mérséklése, a víz és a tengeri erőforrások védelme, a körforgásos gazdaságra való átállás, a környezetszennyezés megelőzése, valamint az ökoszisztémák védelme és helyreállítása.

A vállalatoknak minden projekt/termék esetében mérlegelniük kell, hogy mennyire felelnek meg ezeknek a kritériumoknak, arra is odafigyelve, hogy a szempontok külön-külön és összességükben is a környezet érdekeit szem előtt tartva jussanak érvényre.

Az épületek esetén 7 kritériumot tartalmaz a végleges EU-s keretrendszer:

  • Új ingatlanfejlesztés esetében az energetikai tanúsítványok alapján az A kategóriás minősítésnél 10 százalékkal alacsonyabb energiateljesítményt ír elő.
  • Meglévő épületek korszerűsítése esetén a felújítást követően a primer energiaigénynek minimum 30 százalékkal kell csökkennie.
  • Épületek vásárlása esetén vagy A kategóriás energetikai tanúsítványnak kell rendelkezésre állnia egy ingatlantranzakció során, vagy energiahasználat szempontjából a top 15%-ban kell benne lennie az ingatlannak.
  • Ha fosszilis energiahordozót egy megújulóra vált ki egy vállalat, akkor ezt a tevékenységet, projektet hitelcélként szerepeltetheti.
  • Elektromos járművek töltőállomásainak üzembe helyezése és javítása az épületeken belül.
  • Épületek energiahatékonyságának mérése, szabályozó műszerek üzembe helyezése.
  • Végül a vállalatok az energiahatékonysági intézkedéseket és a karbantartást illetően is szigorúbb kritériumokkal számolhatnak.
Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja Ismét a tégla szépségét ünneplő, fenntartható épületeket díjazott a Wienerberger Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam