2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Európában felhasznált „tiszta energia” Dél-Amerikában meglehetősen piszkos nyomot hagy

Jelentős környezeti és társadalmi károkat okoz az Európai Unió megújulóenergia-direktívája, csak éppen nem Európában, hanem az Egyesült Államok elmaradott, délkeleti vidékein.

Az amerikai délen egész fakitermelő ipar épült az európai biomasszaigények kielégítésére. Az érintett régiókban magas a munkanélküliség, nagy a szegénység, a helyzeten pedig csak ront a fakitermeléssel és a fafeldolgozással együtt járó zaj és por egészségkárosító hatása – számolt be a CNN alapján a hvg.hu.

Az EU 2009-ben fogadta el a megújulóenergia-direktívát, ami egyrészt a biomassza-tüzelést ösztönzi a fosszilis energiahordozókkal, elsősorban a szénnel szemben, másrészt megengedi élő, álló fák biomasszaként való felhasználását.

Márpedig ha van kereslet, akkor lesz kínálat is: pár év alatt az amerikai délkelet lett Európa legnagyobb fabeszállítója.

Ráadásul az unió a direktívában az ENSZ szén-dioxid-kibocsátás-számítási metódusát vette át, amely szerint a biomasszás termelés esetében a kibocsátást nem az anyag elégetésének helyszínén, hanem a kitermelés helyszínén kell számolni. Így az Amerikából importált fa elégetése papíron Európa számára teljesen karbonsemleges.

Még nagyobb probléma, hogy a faégetés valójában egyáltalán nem „tiszta” energiaforrás: nagyobb károsanyag-kibocsátással jár, mint a szén elégetése, és sokkal kevésbé hatékony. Ráadásul már a fa kitermelése is jelentős kibocsátással és környezeti károkkal jár. Mindezek ellenére a fa megújuló energiaforrásnak számít mindaddig, amíg a kitermelt fa helyett másikat ültetnek.

A direktíva frissítése már terítéken van: kritikusai azt remélik, az EU szigorítani fogja a biomasszaimport feltételeit, az élő fákat pedig kizárják a biomassza-alapanyagok köréből.

Egy kiszivárgott tervezet alapján azonban nem várhatók jelentős módosítások. A hivatalos verziót július 14-én hozzák nyilvánosságra.

Neked ajánljuk
Útiterv készült az európai építőipar klímabarát fordulatához Szén-dioxid szállítására alkalmas hajót épít a Mitsubishi Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam