2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az innovatív acélgyártás az autókhoz kapcsolódó kibocsátást is csökkentheti

A Sheffield Egyetem mérnökei létrehoztak egy minden eddiginél könnyebb, mégis szinte sziklaszilárd acélfajtát, amelynek felhasználásával jelentősen alacsonyabb tömegű, ellenben fenntarthatóbb járművek készülhetnének.

A Mark Rainforth és doktor Junheng Gao professzorok vezette csoport új módszerével elviekben olyan masszív acél alkotható, hogy a belőle készült egy centiméter vastagságú huzal képes elbírni akár tizenöt tonnát is – számolt be az innovációról a The Engineer cikke alapján a Rakéta.

Rainforth szerint ha negyvenöt százalékban megnyújtják az anyagot, elég képlékeny lesz ahhoz, hogy akár bonyolult formákat is létrehozhassanak belőle.

A technológia réz felhasználását is igényli, ami tovább növeli a fenntarthatóságát, hiszen rengeteg újrahasznosítható eszközben, például elektromos vezetékekben megtalálható.

A professzor szerint a réz nem éppen az acélgyártók kedvelt anyaga, mivel negatív hatása lehet a hagyományos ötvözetekre. Újításuk ezért egyedi a piacon: réz felhasználásával teszi lehetővé a világon eddig ismert legjobb minőségű acél előállítását.

A szakemberek rájöttek, hogy az acél hőkezelése során jelenlévő réz gyorsabb kicsapódást eredményez, ezzel mintegy megakadályozza az anyag mikrostruktúrájában lévő szemcsék tágulását. A végeredmény egy ultrafinom felépítésű, azaz jól megmunkálható, mégis rendkívül szilárd matéria lett.

Egy átlagos autó nagyjából kilencszáz kilogramm acélt tartalmaz. Ha ez a tömeg bármilyen módon csökkenthető, az javítja a jármű teljesítményét, egyúttal viszont csökkenti annak ökológiai lábnyomát. Az új módszerrel a gyártás kevésbé nyersanyagigényes, míg az alkatrészek össztömege a teljesítményszint megtartása mellett is számottevően mérsékelhető.

Neked ajánljuk
Sor került a Kék Bolygó Alapítvány tőkealapjának első befektetésére Ürge-Vorsatz Diána: Nem kell visszaköltöznünk a barlangokba, de mielőbb cselekednünk kell Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét Kihívásokkal teli jövőt jósol hazánknak a KSH
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam