2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb csúszást szenved a befektetők fenntartható működését szabályozó előírások bevezetése

Az Európai Unió kénytelen további hat hónappal, 2022 júliusáig elhalasztani azon mérföldkőnek számító szabályok (SFDR) következő szakaszának bevezetését, amelyek értelmében a befektetési alapoknak be kell majd mutatniuk, hogy miként veszik figyelembe a környezetvédelmi kérdéseket.

A halasztás oka, hogy az ESG-termékekbe áramló pénz mennyisége egyre gyorsabban növekszik, ami egyben a szabályozók aggodalmát is növeli a greenwashing jelenség erősödése kapcsán – írja a Reuters alapján a Portfolio.

Az SFDR kötelező ESG-közzétételt ír elő, valamint tájékoztatást nyújt többek között arról, hogy az eszközkezelők hogyan veszik figyelembe a fenntarthatóságot vállalati és termékszinten, például egyes befektetési termékeknél a környezeti hatások miatt felmerülő értékcsökkenési kockázatot.

A befektetési és alapkezelői szektor erőteljes lobbitevékenységének hatására idén márciusban vezették be a szabályozást, melyek célja, hogy több befektetést irányítsanak a zöldtermékekbe, és ezzel segítsenek elérni az EU-nak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó célkitűzéseit.

John Berrigan, az Európai Bizottság pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó részlegének vezetője az Európai Parlamenthez intézett levelében azt írta, hogy további hat hónapos halasztásra van szükség, hogy a piaci szereplőknek ne kelljen az utolsó pillanatban kapkodniuk.

Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy mind a 13 szabályozástechnikai standardot egyetlen, felhatalmazáson alapuló jogi aktusba foglalják, és a 2022. január 1-jei alkalmazási időpontot hat hónappal, 2022. július 1-jére halasztják.

Neked ajánljuk
Szén-dioxid szállítására alkalmas hajót épít a Mitsubishi A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam