2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A zöldgazdaság megteremtéséről egyeztettek a visegrádi országok jegybankelnökei

Csatlakozva a Visegrádi Együttműködés magyar elnökségi programjához és a V4 megalakulásának 30. évfordulójáról való megemlékezésekhez, a Magyar Nemzeti Bank online jegybankelnöki konferenciát szervezett „Átmenet egy zöldebb gazdaságba – Kihívások és lehetőségek” címmel.

Az ország most már jó úton jár gazdasági szempontból, de új kihívással is szembe kell néznie. Ez pedig a zöldgazdaságra történő átállás – hangsúlyozta az elmúlt évtizedek válságait áttekintő beszédében Matolcsy György.

Peter Kažimír, a szlovák jegybank elnöke aláhúzta: a klímaváltozás hasonlít a járványhoz abban, hogy nem egyetlen országot, gazdaságot érint, hanem az egész bolygót. Megítélése szerint

forradalomra van szükség annak érdekében, hogy megmentsük a Földet, a tőkét és a befektetéseket pedig olyan irányba kell mozdítani, amely ezeket a célokat szolgálja.

A kormányok kezében erős eszközök vannak: beárazhatják a szén-dioxid-kibocsátást, büntethetik a környezetszennyezést, de a központi bankoknak is vannak lehetőségeik, hogy segítsék a környezetvédelmet – húzta alá a szlovák jegybank elnöke.

A cseh jegybank most kapott felhatalmazást még erősebb mandátumokra a parlamenttől, de támogatnia kell a kormány gazdaságpolitikáját, ezen belül a környezetvédelmi célokat is – hangsúlyozta a cseh központi bank elnöke, Jiří Rusnok. A zöldgazdaságra történő átállás a lengyel központi bank alelnöke szerint is a jövő nagy kihívásai között van. Marta Kightley példájában rámutatott:

nem mindegy, hogy elektromos vagy dízeles, benzines autókhoz gyártanak alkatrészeket a visegrádi országok exportra.

Fontos az is, hogy a bankok is zölden működjenek. Jelenleg a lengyel bankszektor karbonkibocsátása elég kedvező, de nincsenek még ezzel kapcsolatban megfelelő felmérés, jelentések – ismertette Marta Kightley. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy a jegybankok első számú feladata az árstabilitás fenntartása, nem a környezetvédelem – ezeknek a céloknak a megvalósítása elsősorban a kormányzatra vár.

Az eseményről készült felvétel az MNB YouTube-csatornáján érhető el.

Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam