2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy ipari park is épülhet környezetbarát módon?

Ausztrália iparkodik bebizonyítani, hogy igen: a perthi repülőtértől 5 kilométerre és a városközpontban található üzleti negyedtől 13 kilométerre épül az a klímabarát megoldásokat alkalmazó ipari park, mely a tervek szerint egy szén-dioxid-semleges létesítmény lesz.

Az 56 hektáros Roe Highway Logistics Park (RHLP) egy konzorcium eredményeként jön létre, az ausztrál kormány megbízásából. Azt remélik, hogy a beruházás hatással lesz az egész ausztrál építőiparra, és komoly elmozdulást jelent majd hosszabb távon a fenntarthatóság irányába – számolt be róla a Mandiner.

Egy 2019-es jelentés szerint az energiával kapcsolatos, üvegházhatást okozó gázok csaknem 40 százalékáért az épületek és az építőipar a felelős.

Ahogy a társadalmak egyre környezettudatosabbá válnak, előbb-utóbb az ipar vezető szereplői is ráébrednek, hogy a zöldépületek vonzóbbak a bérlők és a tulajdonosok számára, így nagyobb profitot garantálnak.

Az RHLP lesz Perth legfenntarthatóbb ipari létesítménye, és az első olyan beruházás, mely az építés során környezetbarát eszközökkel és megoldásokkal éri el, hogy az ingatlan szén-dioxid-semleges legyen. Az építkezésen alkalmazott klímabarát anyagok közül például a speciális betonnak a hagyományossal szemben akár 42 százalékkal alacsonyabb az emissziója.

Ezen kívül az 5 új raktárépület áramellátását napenergiával biztosítják, csapadékvíz kezelését szolgáló rendszereket építenek ki, gondoskodnak a víz újrafelhasználásáról, illetve hálózatbarát intelligens invertereket és feszültségszabályozókat alkalmaznak.

A beruházást a CEFC, azaz a Clean Energy Finance Corporation felügyeli, amely az ausztrál kormány tulajdonában lévő zöldbank. Feladata a zöldenergiához és fenntarthatósághoz kapcsolódó projektek finanszírozása. A CEFC reméli, hogy ennek a zöldberuházásnak a hatásai beszivárognak az egész ausztrál építőiparba, és a megvalósítása elősegítheti az alacsony kibocsátású gazdaságra történő átállást Ausztráliában.

Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: makronom.mandiner.hu
Vissza
Hírfolyam