2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jelentősen megugrott az amerikai széniparhoz kapcsolódó kibocsátás

Az amerikai Energiaügyi Minisztérium júliusi jelentése szerint az ország széntermelése idén 15 százalékos növekedést mutathat, köszönhetően a hazai és nemzetközi villamosenergia-keresletnek. Úgy tűnik, a járvány utáni gazdasági felívelés során a legszennyezőbb fosszilis tüzelőanyag ismét jelentős szerephez jut.

A növekedés meglepte az elemzőket, hiszen a minisztériumi jelentésben közölt prognózis legalább 1990 óta nem látott növekedési ütemnek felelne meg, és majdnem megduplázná a májusban várt, 8 százalékos ütemet – írta a Mining.com alapján az Origo.

A növekedés annak is köszönhető, hogy megemelkedett a földgáz világpiaci ára, de az amerikai szén iránti nemzetközi kereslet is jelentősen erősödött az idei évben.

Ennek következtében az amerikai szénexport 21 százalékos növekedést mutathat 2021-ben, de 2022-ben is 19 százalékos lehet a bővülés

– közölte a minisztérium. Mindeközben a tekintélyes IHS Markit információszolgáltató vállalat legutóbbi prognózisa alapján az USA bruttó nemzeti összterméke 7,4 százalékkal erősödhet az idei évben.

Az elemzők pedig úgy számolnak, hogy a szénipari lendület várhatóan a jövőben is kitart majd, ami a klímaváltozás elleni harc szempontjából igencsak aggasztó. Lucas Pipes, a B. Riley Securities elemzője úgy látja, ha a gazdasági növekedés üteme fennmarad, akkor az energiakereslet is tartja magát, ez pedig megágyaz a szénipari kibocsátás erősödésének is.

Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam