2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Karbonsemleges cementgyár épül Svédországban

A HeidelbergCement bejelentése szerint a fejlesztést követően a Gotland szigetén található gyáruk több szén-dioxidot fog megkötni, mint amennyit kibocsát.

A német tulajdonú HeidelbergCement hamarosan létrehozhatja a világ első karbonsemleges cementgyárát. A cementgyártás az egyik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó iparág, a világ teljes kibocsátásának 8 százalékáért felel, Svédországban pedig ez a gyár áll a teljes szén-dioxid kibocsátás 3 százaléka mögött – írja a Dezeen nyomán a Portfolio.

A tervek szerint a gyár átalakítása 2030-ra fejeződhet be, ami után évente 1,8 millió tonna szén-dioxidot fognak megkötni. A gyár igazgatója elmondta, hogy jelenleg több ígéretes technológia is rendelkezésre áll, melyek közül még nem döntötték el, melyiket fogják alkalmazni, de az alapelvük egyforma: olyan kémiai vegyületekre építenek, amelyek képesek elnyelni a szén-dioxidot a gázokból.

Az így elfogott szén-dioxidot ezt követően az Északi-tenger alatt, a fosszilis üzemanyagok kitermelésével létrehozott üregekben helyeznék el.

Noha a gyár működtetése továbbra is termelne szén-dioxidot, összességében többet tudna megkötni, mint amennyit kibocsát, így szén-dioxid-negatívvá válna a termelés. Az ötletnek azonban vannak kritikusai is, akik szerint a technológia eredményeként a megkötött szén-dioxid elhelyezésére hivatkozva ezt követően az Északi-tenger alól még több olajat és földgázt fognak kitermelni. A gyár ezt cáfolta.

Neked ajánljuk
Szén-dioxid szállítására alkalmas hajót épít a Mitsubishi A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam