2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már a bolygónkon barangolva is jelentős környezeti károkat tudtunk okozni, de az űrturizmussal ezt messze túlszárnyalhatjuk

A turizmushoz kapcsolódó repülés, a nagy óceánjárók és az érzékeny élőhelyeket elárasztó embertömegek a kikapcsolódás és az élményszerzés igényét jelentős kibocsátással és ökológiai károkozással kapcsolták össze. De mivel járhatnak a Föld határain túlmutató utazások?

2021 júliusában két űrmagáncég vezetője is útra kel az általuk nagyrészt űrturizmus céljával üzemeltetett járműveken a világűr határához – írta meg a National Geographic.

Jelenleg a rakétaindítások még nem túl gyakoriak, így az egyes esetek környezeti hatása is a rendkívül gyenge kategóriába tartozik. „Más emberi tevékenységekhez vagy a légi közlekedéshez mérve egyelőre egész egyszerűen elhanyagolható a szén-dioxid-kibocsátásuk” – mondta Gavin Schmidt, a NASA vezető klímaügyi tanácsadója az AFP-nek.

Egyes szakemberek azonban aggódnak, hogy az űrturizmus fejlődő iparága ma még nem értett magaslégköri folyamatokat zavarhat meg, vagy hosszú távú hatással lehet légkörünkre.

A Virgin Galactic űrjárműve a tervek szerint a jövőben évi 400 alkalommal startolna majd majd el. A néhány perces, kb. 85 kilométeres magasságot elérő út egy utasra vetítve annyi üzemanyag elégetésével jár, mint egy London–New York repülőút. A SpaceShipTwo egy szintetikus gumi jellegű üzemanyagot (HTBP) éget el nitrogén-oxid segítségével, és a keletkező korom 30-50 km magasba, a sztratoszférába kerül.

Az ott lejátszódó reakciók aztán számos nemkívánatos hatást kelthetnek, az ózon bontásán túl a napfény visszaveréséig.

A Blue Origin rakétája jóval kevésbé szennyez, a folyékony hidrogén hajtóanyagú rakéta égésterméke vízpára, s egy 2018-ban készült tanulmány alapján ezen űrcég rakétafelbocsátása során századakkora az ózonréteget fenyegető károsodás, és 750-szer kisebb a klímahatása egy-egy indításnak, mint a Virgin Galactic felszállásainak. Persze ettől még nem teljesen mentes a káros hatásoktól ez a cég sem.

Azonban ezek a hatások nevetségesen kicsik ahhoz képest, ami a Föld körüli pályára álláshoz szükséges: ha a SpaceX a Falcon-9 rakétájával űrturistákat szállít az ISS-re, ez szén-dioxid-kibocsátás szempontjából 395 transzatlanti repülőútnak felel meg.

Neked ajánljuk
Fontos adalék a fenntartható irodához – a tintasugaras nyomtatók kevesebb energiát fogyasztanak Az utolsó állatokat is kimentették a bezárt thaiföldi állatkertből (videóval) Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam