2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Könnyen lehet hogy az emberiség elkésik a cápahalászat megfelelő szabályozásával

Egy friss jelentés szerint a cápa- és rájafajok több mint 36 százalékát a kihalás fenyegeti, ennek ellenére évente megközelítőleg 100 millió állatot ölnek le, többek között a húsukért. Egyes populációk több mint 95 százalékkal csökkentek a túlhalászás következtében.

A cápák és rájafélék húsának, valamint a cápauszony kereskedelmi forgalmának összértéke a 2012–2019 közötti időszakban meghaladta a 4,1 milliárd dollárt (mintegy 1247 milliárd forint) – derül ki az Origo összefoglalójából.

A Statista infografikáján jól látható, hogy a legnagyobb cápahús-exportáló országok közül megdöbbentő módon Spanyolország emelkedik ki és uralja a globális exportot.

Az ország tíz év alatt több mint 536 millió dollár értékben exportált cápahúst.

Ez persze nem azt jelenti, hogy Spanyolország illetve halászai feltétlenül ilyen értékben vadásztak le cápaféléket, hiszen a szállított mennyiség mögött vállalati felvásárlások is állnak. A rájahús esetében Argentína mint exportőr, Dél-Korea pedig fő importőrként vezeti a listát. Az EU országai is kulcsszereplői ennek a piacnak: a globális cápahús-kereskedelem mintegy 22 százalékát bonyolítják.

Habár a cápa és rája húsából készülő ínyencségek több nemzet konyhájában is fellelhetők, egyes környezetvédelmi szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a fajok védelme érdekében a fogyasztóknak csupán a fenntartható és nyomon követhető forrásokból származó termékeket szabadna megvásárolniuk, amelyekből jelenleg nagyon kevés érhető el a piacon.

Neked ajánljuk
Az ember, aki megelégelte hogy minden iráni rájára rájár a rúd Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny Tavaszra új életre kelnek a Kis-Sárrét vizesélőhelyei New York törvénnyel vetne gátat a divatipar környezetkárosításának
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam