2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hazánkban is egyre nagyobb károkat okoznak a viharok

Nagyon úgy tűnik, hogy a korábbi években kezdődő tendencia idén sem törik meg: az egyre kiszámíthatatlanabb és hevesebb időjárás egyre több és nagyobb kárt okoz hazánkban és Európa-szerte. 

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) már tavaly kiadott közleményében felhívta a figyelmet, hogy míg 2019-ben a biztosítók egész éves kifizetése volt 5 milliárd forint, ezt az összeget 2020-ban már júniusra elérték a viharkárok. A nagy mennyiségű csapadékkal, villámlással és gyakran jégveréssel járó időjárási események ráadásul egyre korábban kezdődnek: akár már a tél végi időszakban is gondokat okoznak, majd a kárösszegek a nyár folyamán tetőznek – írja a Trade Magazin.

A Generali adatai szerint a július 9. és 13. közötti viharok leginkább Budapest, Pest, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyét érintették, a kerületek és települések között pedig Tata, illetve Budapest XX. és XXI. kerülete szenvedte meg leginkább a viharokat.

Július 9-e óta folyamatosan érkeznek a bejelentések a vihar, felhőszakadás, jégverés következtében, egy hét alatt több mint 4000 bejelentés futott be a biztosítóhoz.

Özönvízszerű esőzések és heves viharok érkeztek, amelyek Nyugat-Európában szinte katasztrófafilmekbe illő jeleneteket hoztak. A július 17–18-i hétvégén hazánkban is ismét szélsőségessé vált az időjárás, a hőséget nagy mennyiségű, helyenként akár az 50 millimétert is meghaladó csapadék váltotta fel, néhol jégeső és 60-80 kilométer per órás széllökések kíséretében.

A viharos hétvégével együtt 5500-ra nőtt a bejelentések száma. Budapest mellett már Debrecen is felkerült a dobogóra a károk számát tekintve. „A kárbejelentési statisztikákból is egyértelműen látszik, hogy a heves viharok egyre gyakoribbak és kiszámíthatatlanabbak, fenyegetik az értékeinket, otthonainkat, és a mezőgazdaság számára is komoly veszteségeket okoznak” – mondta Szikszai József, a Generali Biztosító kárrendezési igazgatója.

Autók haladnak a felhőszakadás után esővízzel elárasztott úton Budapesten 
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán
Neked ajánljuk
A fenntartható befektetések felé fordul a Generali Eltúlozzák a fenntarthatóság terén elért eredményeiket a nagy techcégek Jégeső és heves szél tette igazán súlyossá a szerdai vihart A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra: trademagazin.hu
Vissza
Hírfolyam