2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már 100 milliárdnál járnak a vállalati zöldhitelek

Az MNB Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény programjához eddig kilenc bank csatlakozott, pár hónap alatt közel százmilliárd forint kedvező kondíciójú vállalati zöldhitelt kihelyezve.

A jegybank Zöld Programja keretében tőkekövetelmény-kedvezmény programokat hirdetett meg hitelintézetek számára a zöld lakossági jelzáloghitelek, illetve a vállalati és önkormányzati hitelek volumenének bővítése céljából – idézi a jegybank közleményét a Portfolio.

A 2021 elején meghirdetett vállalati zöld tőkekövetelmény-kedvezmény eredményeként fél év alatt mérlegfőösszegük alapján már eddig is a magyarországi bankok 58 százaléka, 9 hitelintézet csatlakozott a programhoz.

A naperőmű-finanszírozás terén a részt vevő bankok idén március végéig bő 93 milliárd forint zöldhitelt folyósítottak a program feltételei alapján – A zöldkötvények terén emellett a hitelintézetek március 31-ig bő 40 milliárd forint értékű finanszírozást nyújtottak.

A zöldkötvények olyan zöldberuházásokat finanszíroznak, melyek például az energiahatékony kereskedelmi ingatlanok fejlesztése, vagy éppen termelő vállalatok esetében környezetkímélőbb, kevesebb károsanyag-kibocsátással vagy éppen vízfogyasztással együtt járó gyártást tesznek lehetővé. Az MNB NKP programja és a zöld tőkekövetelmény-kedvezmény program együttesen a régió egyik legzöldebb kötvénypiacát hozta létre.

A program sikerére tekintettel az MNB jelenleg egyeztet a hitelintézetekkel arról, hogy az eddigieken túl további vállalati zöldhitelcélokra – így többek közt a fenntartható agráriumra, elektromobilitásra – is terjedjen majd ki tőkekövetelmény-kedvezmény programja.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam