2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A zárt kapunknak hála ez lehet az eddigi legzöldebb olimpia

A sportolók és a szurkolók biztosan bánják a zárt kapus olimpiát, a légkör azonban valamelyest fellélegezhet. Az előzetes becslések szerint ugyanis a tokiói ötkarikás játékok 2,73 millió tonnányi szén-dioxid-kibocsátással jártak volna, a Melbourne éves termésénél is nagyobb érték azonban nézők hiányában biztosan csökkenni fog.

A szakértők 12 százalékkal kisebb fogyasztást várnak, de akár nagyobb is lehet a zárt kapuk nyomán kieső kibocsátás mértéke – írta meg az Index.

A 2,73 millió tonna sem lett volna a legmagasabb az olimpiák történetében: Rióban 3,6, Londonban 3,3 volt a kibocsátott szén-dioxid mennyisége. A tokiói játékok szervezői ugyanis eleve elkötelezték magukat a fenntartható megoldások mellett:

így például a média képviselőit elektromos kisbuszokkal szállítják a központi buszállomás és a sajtócentrum között, az olimpiai faluban szinte csak megújuló energiát használnak, az érmek pedig újrahasznosított fémhulladékból készültek.

Egy április tanulmány szerint tenni kellene a nagy sportrendezvények növekvő környezeti lábnyomának csökkentéséért. Rámutattak, hogy a Szocsiban rendezett téli olimpián is megnőtt a környezetszennyezés (2018-ban Phjongcshangban jóval kisebb volt a nézőszám), éppen ezért vagy limitálni kell a nézőszámot a jövőben, vagy hosszú távra ki kellene jelölni azokat a nagyvárosokat, amelyek között forgatják a rendezés jogát, így az infrastruktúra nem lenne az enyészeté.

A 2024-es párizsi olimpia szervezői ígéretet tettek, hogy a londoni fogyasztás felét fogják produkálni. Addig is Tokió kitaposhatja az utat a környezettudatos olimpiák számára.

A tokiói Sea Forest Evezős Pálya
Fotó: MTI/AP/Ri Dzsin Man
Neked ajánljuk
Megszabadulunk az ellentmondásos pálmaolajtól, de ez az élelmiszerek további drágulását is magával hozza MNB: a klímaváltozás a pénzügyi szektort is sújtja A fenntartható vásárlásokhoz ad tippeket a Kifli.hu Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam