2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fogadalmak ellenére elszalasztottuk a zöld újraindítás esélyét

A koronavírus-világjárvány következményei miatt a világ országaiban indított gazdasági mentőprogramok mindössze tizedét költik tudatosan környezetvédő módon – erre a szomorú következtetésre jutott a Vivid Economics friss jelentése.

A nemzetközi összesítésben 17,2 billió dollárra rúgó gazdaságélénkítő csomagokból mindössze 10,6 százalék, vagyis 1,8 billió dollár jut a zöldszektoroknak, vagyis a megújuló energiát, mezőgazdaságot, hulladékhasznosítást, üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentő vagy biológiai sokszínűséget segítő vállalkozásoknak és kezdeményezéseknek.

A tanácsadó cég szerint így az ígért „zöld újraindulás” elmarad, a gazdaságélénkítés pedig összességében környezeti károkat okoz.

A jelentés szerint Kanada és Dánia tették a legnagyobb erőfeszítéseket azért, hogy a járványt követő költéssel zöld irányba fordítsák a gazdaságukat. Az Egyesült Királyság, Spanyolország, Franciaország, Németország, Svédország és Finnország kifejezetten pozitív eredményeket tudott elérni, míg Japán, Dél-Korea, Olaszország és Ausztrália kihagyta a zöld újraindítás kínálta lehetőségeket.

A kutatás szerint a Európai Unió tagjainak nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési tervei mind figyelmen kívül hagyják a zöld célokat. A 47 milliárd eurós klímacélokat szolgáló program keretében megvalósuló projektek többsége ugyanis természeti károkkal is jár. Ugyanakkor az 500 milliárd eurós európai program mindössze egy százalékát költik közvetlenül természetvédelmi programokra, például erdőtelepítésre vagy természetes élőhelyek helyreállítására.

Azzal, hogy figyelmen kívül hagyjuk a természetet, Jeffrey Beyes, a Vivid Economics vezető szerzője szerint kimarad egy tripla győzelmi esély, amit a gazdaság, a klíma és a biodiverzitás terén arathattunk volna.

Neked ajánljuk
Új utak nyílhatnak a szén-dioxid gazdasági hasznosítására A klímaváltozás kockázatait a tőkepiacok döntő többsége még nem árazta be Nem csak a vállalatok működésében, az irodai terekben is hódít a zöld Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam