2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fogadalmak ellenére elszalasztottuk a zöld újraindítás esélyét

A koronavírus-világjárvány következményei miatt a világ országaiban indított gazdasági mentőprogramok mindössze tizedét költik tudatosan környezetvédő módon – erre a szomorú következtetésre jutott a Vivid Economics friss jelentése.

A nemzetközi összesítésben 17,2 billió dollárra rúgó gazdaságélénkítő csomagokból mindössze 10,6 százalék, vagyis 1,8 billió dollár jut a zöldszektoroknak, vagyis a megújuló energiát, mezőgazdaságot, hulladékhasznosítást, üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentő vagy biológiai sokszínűséget segítő vállalkozásoknak és kezdeményezéseknek.

A tanácsadó cég szerint így az ígért „zöld újraindulás” elmarad, a gazdaságélénkítés pedig összességében környezeti károkat okoz.

A jelentés szerint Kanada és Dánia tették a legnagyobb erőfeszítéseket azért, hogy a járványt követő költéssel zöld irányba fordítsák a gazdaságukat. Az Egyesült Királyság, Spanyolország, Franciaország, Németország, Svédország és Finnország kifejezetten pozitív eredményeket tudott elérni, míg Japán, Dél-Korea, Olaszország és Ausztrália kihagyta a zöld újraindítás kínálta lehetőségeket.

A kutatás szerint a Európai Unió tagjainak nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési tervei mind figyelmen kívül hagyják a zöld célokat. A 47 milliárd eurós klímacélokat szolgáló program keretében megvalósuló projektek többsége ugyanis természeti károkkal is jár. Ugyanakkor az 500 milliárd eurós európai program mindössze egy százalékát költik közvetlenül természetvédelmi programokra, például erdőtelepítésre vagy természetes élőhelyek helyreállítására.

Azzal, hogy figyelmen kívül hagyjuk a természetet, Jeffrey Beyes, a Vivid Economics vezető szerzője szerint kimarad egy tripla győzelmi esély, amit a gazdaság, a klíma és a biodiverzitás terén arathattunk volna.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam