2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hazánkban is egyre nagyobb kárral járnak a természeti katasztrófák

A Cambridge Econometrics kutatócég azt vizsgálta, hogy 1995 és 2017 között Európa mely területeit sújtották leginkább természeti csapások. Az adatok alapján Magyarországot elsősorban az áradások és az aszályok fenyegetik, a klímaváltozás miatt pedig a probléma egyre súlyosbodik.

Észak-Magyarország Romániával, illetve egyes cseh és lengyel régiókkal hasonló szinten szerepel azon uniós régiók toplistáján, amelyek természeti katasztrófákhoz köthető károkat szenvedtek el – ismertette a felmérés eredményeit a 24.hu.

A hazai területek esetében az éves bruttó hozzáadott érték 0,2-0,3 százalékának megfelelő átlagos éves gazdasági kárt és veszteséget írhatunk a katasztrófák számlájára, de egyes években a károk mértéke a 2-3 százalékot is elérte.

Ez nagyjából egyenértékű a Covid–19-járvány által 2020-ban okozott károkkal. A magyar régiókat elsősorban a szárazság és az árvizek hozzák nehéz helyzetbe, míg Európa tengerparti és hegyvidéki területein a szélviharok, a hegyek lábainál és a folyóvölgyekben pedig az áradások okozzák a legtöbb kárt.

„A jövőben egyre több és egyre nagyobb hatású természeti katasztrófával kell számolni. Ezek gazdaságra gyakorolt hatását az uniónak, a tagországoknak és az egyes régióknak is egyre fontosabb gazdaságfejlesztési tényezőként kell figyelembe venni a jövőben” – hangsúlyozta Fazekas Dóra, a Cambridge Econometrics budapesti irodájának vezetője, aki a nemzetközi sztenderdek alapján dolgozó hazai elemzőcsoportot irányította.

Mivel a globális klímatrendek alapján a természeti csapások Magyarországot is egyre inkább érinteni fogják, a jövőre vonatkozó tervezésnél egyre nagyobb mértékben kell figyelembe venni a katasztrófák gazdaságra gyakorolt közvetlen és közvetett hatásait.

Vihar Salgótarján felett Fotó: MTI/Komka Péter
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam