2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Július 29-e után már a föld hitelezi a fogyasztásunkat

Idén július 29-ére esett a globális túllövés napja (Earth Overshoot Day). Ez azt jelenti, hogy az emberiség hét hónap alatt elhasznált annyi erőforrást, amennyi a bolygó megújulóképességének tiszteletben tartása mellett egy évre rendelkezésünkre állna.

Az emberiség jelenleg számos nyersanyagot és természet által nyújtott szolgáltatást (gondoljunk csak a tiszta ivóvízre, az élelmiszer-termelésünket lehetővé tevő talajra vagy a beporzókra) fenntarthatatlanul használ. Ez a kizsigerelés akadályozza az erőforrások megújulását, amivel nemcsak az élővilág többi szereplőjét sodorjuk veszélybe, de a saját boldogulásunkat is alááshatjuk.

A fenntarthatóbb gazdaság megteremtéséhez vásárlóként is hozzájárulhatunk. A Tudatos Vásárlók Egyesülete ehhez az alábbi szempontok tudatosítását és környezettudatos szokások kialakítását javasolja:

  • A pénz szavazat. Mindenki saját maga dönti el, mit és kit támogat. Nem kell támogatni a kizsákmányolást, a gyermekmunkát, a környezetszennyezést, a káros és felesleges dolgok tömeges gyártását.
  • A kevesebb több! A mennyiség helyett a minőségre érdemes fókuszálni. Csak azt szerezzük be, amire valóban szükségünk van, amit beszerzünk, az pedig legyen tartós darab, hogy az előállítására fordított energia és nyersanyag ne vesszen kárba.
  • Érdemes listát írni! Vásárlás előtt tanácsos összeírni, pontosan mire van szükség, a boltláncok ugyanis profi módszerekkel csábítanak felesleges pénzköltésre.
  • Helyben, helyit. Ha lehet, érdemes közvetlenül a gazdától, termelőtől vásárolni piacon vagy helyi kisboltban. Érdemes a szezonális élelmiszert kiválasztani!
  • Mondj nemet a csomagolásra! A vásárláshoz érdemes táskát/szatyrot vinni, és ha lehet, akkor a csomagolásmentes vagy fenntarthatóan csomagolt áru, valamint a visszaváltható, illetve újrahasznosított csomagolás mellett dönteni.
  • Olvasd el a címkét! Ne dőlj be a megtévesztő jelzéseknek, keresd a hiteles tanúsítványokat.
  • Javíttass! Kerülni kell az egyszer használható, eldobható dolgokat, amelyek tömeges előállítása és kidobása energiapazarlással és környezetszennyezéssel jár. Ami elromlott, javíttasd meg, ha lehetséges, vásárolj használtat.
Fotó: JD Hancock/flickr.com/cc by
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam