2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Július 29-e után már a föld hitelezi a fogyasztásunkat

Idén július 29-ére esett a globális túllövés napja (Earth Overshoot Day). Ez azt jelenti, hogy az emberiség hét hónap alatt elhasznált annyi erőforrást, amennyi a bolygó megújulóképességének tiszteletben tartása mellett egy évre rendelkezésünkre állna.

Az emberiség jelenleg számos nyersanyagot és természet által nyújtott szolgáltatást (gondoljunk csak a tiszta ivóvízre, az élelmiszer-termelésünket lehetővé tevő talajra vagy a beporzókra) fenntarthatatlanul használ. Ez a kizsigerelés akadályozza az erőforrások megújulását, amivel nemcsak az élővilág többi szereplőjét sodorjuk veszélybe, de a saját boldogulásunkat is alááshatjuk.

A fenntarthatóbb gazdaság megteremtéséhez vásárlóként is hozzájárulhatunk. A Tudatos Vásárlók Egyesülete ehhez az alábbi szempontok tudatosítását és környezettudatos szokások kialakítását javasolja:

  • A pénz szavazat. Mindenki saját maga dönti el, mit és kit támogat. Nem kell támogatni a kizsákmányolást, a gyermekmunkát, a környezetszennyezést, a káros és felesleges dolgok tömeges gyártását.
  • A kevesebb több! A mennyiség helyett a minőségre érdemes fókuszálni. Csak azt szerezzük be, amire valóban szükségünk van, amit beszerzünk, az pedig legyen tartós darab, hogy az előállítására fordított energia és nyersanyag ne vesszen kárba.
  • Érdemes listát írni! Vásárlás előtt tanácsos összeírni, pontosan mire van szükség, a boltláncok ugyanis profi módszerekkel csábítanak felesleges pénzköltésre.
  • Helyben, helyit. Ha lehet, érdemes közvetlenül a gazdától, termelőtől vásárolni piacon vagy helyi kisboltban. Érdemes a szezonális élelmiszert kiválasztani!
  • Mondj nemet a csomagolásra! A vásárláshoz érdemes táskát/szatyrot vinni, és ha lehet, akkor a csomagolásmentes vagy fenntarthatóan csomagolt áru, valamint a visszaváltható, illetve újrahasznosított csomagolás mellett dönteni.
  • Olvasd el a címkét! Ne dőlj be a megtévesztő jelzéseknek, keresd a hiteles tanúsítványokat.
  • Javíttass! Kerülni kell az egyszer használható, eldobható dolgokat, amelyek tömeges előállítása és kidobása energiapazarlással és környezetszennyezéssel jár. Ami elromlott, javíttasd meg, ha lehetséges, vásárolj használtat.
Fotó: JD Hancock/flickr.com/cc by
Neked ajánljuk
Ismét megmérettetnek a legértékesebb társadalmi projektek A vállalatok többsége számára már magától értetődő, hogy a környezeti hatásairól is beszámol, de azért még van tere a fejlődésnek Mit takar, hogy egy póló biopamutból készült? Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam