2021. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az EU 122 millió eurót fordít a gazdaság dekarbonizálását célzó innovatív projektekre

Az Innovációs Alap létrehozása óta először az Európai Unió 118 millió eurót fektet be 32 kisebb innovatív projektbe 14 uniós tagállamban. Olyan projektek kapják meg e vissza nem térítendő támogatásokat, amelyek célja karbonszegény technológiák bevezetése az energiaigényes iparágakban, az energiatárolás és a megújuló energiaforrások ágazatában.

E támogatások mellett 10 uniós tagállamban és Norvégiában mintegy 4,4 millió eurós projektfejlesztési támogatás járul hozzá 15 további projekt kidolgozásához – derül ki az Európai Bizottság közleményéből.

A finanszírozásra kiválasztott 32 projektet független szakértők értékelték abból a szempontból, hogy képesek-e csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását a hagyományos technológiákhoz képest, képesek-e a legkorszerűbb technológiákon túlmutató innovációra, ugyanakkor kellően kiforrottak-e ahhoz, hogy gyorsan be lehessen vezetni őket. A további kritériumok között szerepelt, hogy mennyire alkalmas a projekt a léptékváltásra, és mennyire költséghatékony.

A kiválasztott projektek az érintett ágazatok széles körét ölelik fel, az európai ipar és energiaágazat különböző részeinek dekarbonizálása érdekében.

Az MTI közlése szerint a támogatott projektek között egy magyar–német közös kezdeményezés is szerepel. A VerBioChem nevű, magyarországi és németországi székhellyel rendelkező vállalat bioüzemanyagokkal és biofinomító üzemek fejlesztésével foglalkozik, hogy az európai zöldgazdaságot megújuló szénnel lássa el.

Neked ajánljuk
A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Az ENSZ főtitkára szerint még soha nem volt ennyire veszélyeztetett és megosztott a világ Hazánk elsőként foglalta törvénybe a 2050-es klímasemlegességet Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Élet a Nagy-korallzátonyon – Tavasz (természetfilm)
Tovább a forrásra: europa.eu
Vissza
Hírfolyam