2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás rejti a legnagyobb kockázatot a bankok számára

Egy friss felmérésben a megkérdezett pénzintézetek döntő többsége szerint a klímaváltozás hordozza a legnagyobb kockázatot a bankok működésére nézve. 2019-ben alig több mint felük látta ennyire kritikusnak a helyzetet.

A nemzetközi kutatást az EY és az Institute of International Finance (IIF) készítette.
A felmérés eredményeit összegző közleményük szerint a kockázatkezelési vezetők döntő többsége, 91 százalékuk öt éven belül már a klímaváltozást tekinti a legnagyobb fenyegetésének, míg két évvel ezelőtt csak alig több mint a felük, 52 százalékuk találta ennyire aggasztónak ezt a kockázatot.

Ennek ellenére a bankoknak csupán a negyede, 28 százaléka van tisztában azzal, pontosan milyen rizikót jelent tevékenységükre az éghajlatváltozás.

A koronavírus-járványt követő piaci fellendülés kapcsán a pénzintézetek rövid távon a hitelkockázatot (98 százalék) és a kiberbiztonságot tartják a legkritikusabb kérdésnek (80 százalék). Hoós János, az EY pénzügyi kockázatkezeléssel foglalkozó üzletágának vezetője a közleményben aláhúzta: az adatvédelem mellett a klímakrízis is a figyelem középpontjába került az elmúlt időszakban.

Ennek megfelelően a bankok működésében egyre fontosabbá válnak a környezetvédelmi, társadalmi és vállalatirányítási szempontok. A döntéshozóknak a jövőben különösen rugalmasnak, átláthatónak és határozottnak kell lenniük, ha hosszú távon is meg akarják tartani ügyfeleiket – tette hozzá Hoós János.

A kutatás szerint az újonnan felmerülő, legnagyobb kockázatok közül tízből hét továbbra is a technológiát és az adatkezelést érinti.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László
Neked ajánljuk
A K&H saját működésében elérte a karbonsemlegességet Fenntarthatósági csomagot jelentett be a Visa Az Erste kibocsátotta első zöld jelzáloglevelét Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam