2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Mabisz kiszámolta, hogy mekkora lesz a júliusi viharok ára

Rég volt olyan egy hónapos viharos időszak, amely ennyi kárt okozott volna az országban. A 2019-es teljes viharszezon lakossági kifizetései sem haladták meg a 4,1 milliárd forintot, tavaly pedig 6,6 milliárd forint volt a viharszámla – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) augusztus 2-án az MTI-vel.

A júliusi viharok miatt közel 50 ezer lakossági kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz. Az ezek alapján már kifizetett vagy tartalékba helyezett összegek csaknem elérik az ötmilliárd forintot. Ipari létesítményektől, intézményektől csaknem 2500 kárbejelentés érkezett, mintegy 1,5 milliárd forint értékben.

A júliusi jégesők komoly károkat okoztak a gépjárművekben is, a cascóval rendelkező tulajdonosok közül 6600-an jelentettek károkat, amelyek kifizetésére a társaságok több mint 3,2 milliárd forint tartalékot képeztek.

A júliusi viharszámla tehát megközelíti
a 10 milliárd forintot. Ebben még nincsenek is benne az utolsó, félig júliusi hétvége adatai, valamint a mezőgazdasági károk.

A kép 2021. augusztus 1-jén készült Nyíregyházán, tehát éppen az utolsó, félig júliusi hétvégén – autókra borult fákkal küzdöttek a tűzoltók Fotó: MTI/Balázs Attila

A kárbejelentések a legtöbb esetben jégveréshez, villámcsapáshoz, beázáshoz, villámárvizekhez vagy szélviharokhoz kötődtek az ország legkülönbözőbb területeiről.

Magyarországon több mint egymillió otthonra nem kötöttek lakásbiztosítást. Cascóval a gépjármű-tulajdonosok kevesebb mint húsz százaléka rendelkezik. Ebben is sok a részleges casco, amely csak bizonyos típusú biztosítási eseményekre érvényes, és léteznek a piacon olyan casco biztosítások is, amelyek limitált díjért limitált összegig térítenek csak – tájékoztatta a Mabisz az MTI-t.

A végösszeg ezek szerint könnyen lehetne sokkal magasabb is.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam