2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Beárazták a hőséget Franciaországban

814 euró – ennyit „fizettek” fejenként az emberek Franciaországban 2015 óta a kánikuláért. Ritkán szokták pénzben kifejezni a hőség árát, ám a francia közegészségügy és az Aix Marseille egyetem közösen vizsgálta meg és számolta ki a kánikula társadalmi költségeit.

Emberéletben mérve: körülbelül tízezren veszítették életüket a hőség miatt 2015 és 2020 között Franciaországban. A „jólét” is csökkent a kánikula miatt, sokan megbetegedtek, mások csökkentették fizikai aktivitásukat. Nem vezetett viszont nagy extra forgalomhoz a kórházakban és az orvosi rendelőkben: ezen a címen a veszteség 31 millió euró lett.

Hőség Franciaországban, Párizsban, 2019 júliusában Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

A kánikulára olcsón fel lehet készülni, szögezi le a hvg.hu a Les Echos című gazdasági lap alapján. A francia lapnak az Aix Marseille egyetem kutatója, Olivier Chanel fejtette ki, hogy a jövőben még több és tartósabb kánikulára számíthatunk Európában.

Franciaországnak van kánikulakerete: évi 450 ezer euró. De ez kevés. Meg kellene erősíteni a kórházi ügyeleteket kánikula idejére, ez az időszak pedig egybeesik a szabadságos időszakkal, ezért gyakran már eleve létszámhiánnyal kell számolni. Másrészt fokozni lehetne a felvilágosító kampányokat.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam