2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Beárazták a hőséget Franciaországban

814 euró – ennyit „fizettek” fejenként az emberek Franciaországban 2015 óta a kánikuláért. Ritkán szokták pénzben kifejezni a hőség árát, ám a francia közegészségügy és az Aix Marseille egyetem közösen vizsgálta meg és számolta ki a kánikula társadalmi költségeit.

Emberéletben mérve: körülbelül tízezren veszítették életüket a hőség miatt 2015 és 2020 között Franciaországban. A „jólét” is csökkent a kánikula miatt, sokan megbetegedtek, mások csökkentették fizikai aktivitásukat. Nem vezetett viszont nagy extra forgalomhoz a kórházakban és az orvosi rendelőkben: ezen a címen a veszteség 31 millió euró lett.

Hőség Franciaországban, Párizsban, 2019 júliusában Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

A kánikulára olcsón fel lehet készülni, szögezi le a hvg.hu a Les Echos című gazdasági lap alapján. A francia lapnak az Aix Marseille egyetem kutatója, Olivier Chanel fejtette ki, hogy a jövőben még több és tartósabb kánikulára számíthatunk Európában.

Franciaországnak van kánikulakerete: évi 450 ezer euró. De ez kevés. Meg kellene erősíteni a kórházi ügyeleteket kánikula idejére, ez az időszak pedig egybeesik a szabadságos időszakkal, ezért gyakran már eleve létszámhiánnyal kell számolni. Másrészt fokozni lehetne a felvilágosító kampányokat.

Neked ajánljuk
Óriási aszály van Kenyában Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval) Innovatív fogkefével bővítheti termékkínálatát a Rossmann A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Megtisztítják a Tétényi-fennsíkot az építési és egyéb hulladékoktól
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam