2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az élelmiszerek ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében fogott össze a WWF és a Tesco

A túlfogyasztás világnapján elindított együttműködés célja, hogy hosszú távon támogassa a megfizethető és fenntartható élelmiszer-fogyasztást Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában.

Idén július 29-re esik a túlfogyasztás világnapja, vagyis az emberiség nem egészen hét hónap alatt elhasználta a Föld egy évre elegendő természeti erőforrásait. Ez azt jelenti, hogy jelenlegi életmódunk fenntartásához 1,7 Földre lenne szükségünk, miközben csak egyetlen bolygó áll rendelkezésünkre – mutat rá közleményében a WWF.

Ha biztosítani szeretnénk a jövőnket, akkor változtatnunk kell az életvitelünkön. Ökológiai lábnyomunk méretét alapvetően meghatározza, hogy hogyan termeljük meg, forgalmazzuk és fogyasztjuk el az élelmiszert.

Mára az élelmiszer-előállítás a termőföldtől az asztalig tartó hatása felel a legnagyobb mértékben az üvegházhatású gázok kibocsátásáért, miközben a megtermelt élelmiszer 40%-a a kukában végzi.

Nemzetközi szinten az üvegházhatású gázok 10 százaléka köthető az élelmiszer-hulladékhoz, az élelmiszer-termelés pedig a biológiai sokféleség csökkenésének egyik fő okozója. Kelet-Közép-Európában a természetes élőhelyek mintegy 61,5 százaléka áll a mezőgazdaság hatása alatt.

A Tesco és a WWF együttműködése Közép-Európában három fő területre fókuszál:

  • Felhívja a Tesco munkatársainak figyelmét arra, hogy mit tehetnek a vállalati működés környezetre és természetre gyakorolt hatásainak csökkentéséért.
  • Napi szintű, fenntartható élelmiszer-fogyasztásra ösztönzi a fogyasztókat.
  • A Tesco szállítóival és partnereivel rámutat a fenntartható termelés jó gyakorlataira, és megfizethető alternatívát kínál a vásárlók számára.

Forrás: Tesco CE/youtube.com
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: wwf.hu
Vissza
Hírfolyam