2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kína szénhegyeket éget el napelemgyártás közben – Franciaország szabályozással reagált

Kínában állítják elő a napelemekhez szükséges polikristályos szilícium több mint háromnegyedét, a technológia következő lépésénél pedig, amikor a szilíciumot üveglapokra viszik fel, 95 százalékos a kínai részesedés – írja a g7.hu. Kína azonban szénerőművekből nyeri az áramot a gyártáshoz.

A szilícium finomítása energiaigényes folyamat, és a nyugat-kínai üzemek főként széntüzelésű hőerőművekből nyerik az áramot. Ez az olcsó energia biztosítja a kínai cégek versenyelőnyét a világpiacon.

A német Wacker Chemie például közel négyszer drágábban szerzi be az áramot a polikristályos szilícium gyártásához, mint Hszincsiang tartományában működő versenytársai

– hangsúlyozza a főként gazdasággal foglalkozó hírportál.

Új napelempark Csurgón az átadóünnepség napján, 2020. október 2-án Fotó: MTI/Varga György

A The Wall Street Journalnak nyilatkozó egyik szakértő szerint egy napelem legyártása Kínában átlagosan kétszer akkora szén-dioxid-kibocsátással jár, mint Európában.

A kínai napelemeknek 30 éves élettartamuk alatt klímavédelmi szempontból így is pozitív a mérlegük.

A szén kínai kivezetésével megszűnne a gyártáshoz kapcsolódó kibocsátás, de közben drágább lenne a napelem, ami valamelyest visszavetné a telepítések lendületét. Hogy hosszú távon így jobban vagy rosszabbul járnánk, az egyelőre nem fog kiderülni, mert

a G20-asok legutóbbi találkozóján India és Kína is megvétózta a szénalapú áramtermelés kivezetéséről szóló megállapodást.

Európa legnagyobb, tetőn kialakított napelemparkja az Audi Hungaria győri logisztikai központjában Fotó: MTI/Audi Hungaria

Franciaországban szabályozással oldanák meg a problémát: a közüzemi méretű naperőműveknél maximálták a felhasznált napelemek gyártásánál okozott kibocsátást.

Már fel is bukkantak az első olyan kínai gyártók, akik egyes folyamatoknál megújuló energiát használnak, hogy megfeleljenek a francia előírásoknak.

Neked ajánljuk
Százezer évesnél idősebb óriáspanda-kövületre bukkantak Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba Honnan szerzi majd az EU az akkumulátorokhoz szükséges nyersanyagokat? Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Meg fogja érezni a brit költségvetés a villanyautók terjedését
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam