2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kanadai hőhullám miatt mélyebben a zsebünkbe kell majd nyúlnunk az élelmiszerboltokban?

A forró és száraz kanadai nyár miatt a globálisan is óriási mezőgazdasági termelőnek számító ország rendkívül borúlátó a termést illetően, az ottani helyzet pedig kihat a világpiacra és a fogyasztói árakra is. A drámaian aszályos és hőhullámos év oka a szakértők szerint egyértelműen a klímaváltozás.

Kanadában rossz termés ígérkezik több szántóföldi termény esetében is, a szűkösség drágulást eredményez, amely végigvonul több termékpályán, így a sütőipari termékek, az olajok és a húsok piacán is – figyelmeztet a portfolio.hu cikke a GlobalNews.ca nevű kanadai hírportál tudósítása alapján.

A két leginkább érintett kanadai állam, Alberta és Saskatchewan a gabonafélék és olajos magvak termelésében világszinten tényezőnek számít.

Az idei várakozások szerint Albertában a termés csupán 36 százaléka mondható jónak, Saskatchewában a helyzet még rosszabb.

Sylvain Charlebois, a Dalhousie Egyetem Agri-Food Analytics Lab tudományos igazgatója (The Food Professor) a GlobalNews.ca hírportálnak elmondta: szárazságok időnként korábban is előfordultak, és tízévente akadt egy-egy aszályosabb év, ám a mostani nyár kirívónak számít, és egyértelműen a klímaváltozás számlájára írható.

Kanadában a mostani drámaian forró nyár kirívónak számít, és egyértelműen a klímaváltozás számlájára írható Fotó: ptra képe a Pixabay-en

A repce, a búza és az árpa is jelentősen drágult tavaly óta, miután a feldolgozók a szűkösebb kínálat miatt kénytelenek magasabb árakat ajánlani.

A vásárlók így drágulást tapasztalhatnak majd a tartós élelmiszerek és a sütőipari termékek árában, valamint a takarmányárak emelkedése révén az élő állat és a hús is drágább lehet 

– idézi a portfolio.hu a szakértő állításait.

A kanadai kedvezőtlen időjárás már önmagában is képes megmozgatni a globális piacokat, de a portfolio.hu folytatja a számvetést: Európában a szokatlanul hűvös és csapadékos tavasz rontotta a terméseredményeket, a már most is érezhető drágulást pedig tovább fűti, hogy Kína számos termény és feldolgozott termék esetében komoly felvásárlásba kezdett.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam