2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A múlt bűnei: A Shell több évtizedes szennyezések miatt fog most felelni

Egy nigériai bíróság 2010-ben 41,36 millió dollárnak megfelelő összegű bírságot szabott ki a Shellre, de a vállalat számos fellebbezést indított az ítélet ellen. Az ügy már 1991 óta húzódik, amikor a nigériai Ejama-Ebubu közösség feljelentette az olajtársaságot a 70-es évek elején történt szennyezés miatt.

Ekkor egy Shell csővezetékből korrózió és meghibásodás miatt kezdett szivárogni az olaj. Több mint 250 hordó nyersolaj folyt ki, és szennyezte el a környező levegőt, vizet és talajt, és okozott súlyos kárt az ökológiai rendszerben.

Az itt élők egészségügyi problémái szintén az olajszennyezés hatásának tudhatók be. A szennyezés ugyanis nem állt meg.

1978-ban egy másik Shell csővezetékből 580 ezer hordó olaj elfolyását jelentették. A levegő, a víz és a talaj súlyosan elszíneződött a szivárgás területén.

Az ügy már megjárta az összes holland és nigériai jogi fórumot. Most viszont a nigériai legfelsőbb bíróság helyben hagyta a 2010-es ítéletet – írja a napi.hu a BBC-re hivatkozva.

A Shell ma 111 millió dollárt (33,44 milliárd forintot) fizethet a kamatokkal együtt a nigériai közösségnek, ez több mint a duplája az eredeti bírságnak.

A Magyar Természetvédők Szövetsége 2007-ben demonstrációt tartott Budapesten a Csalogány utcai benzinkútnál a Shell olajtársaság környezetromboló tevékenysége ellen (A kép illusztráció) Fotó: MTI Fotó/Soós Lajos

A szivárgó olajvezetékekből származó szennyezés azonban azóta is komoly problémát jelent a Niger-deltában.

Az év elején egy holland fellebbviteli bíróság döntött úgy, hogy a Shell nigériai kirendeltsége felelős a Niger-deltában 2004 és 2007 között történt szivárgások által okozott károkért is.

A bíróság a Shell Nigeria Gas Limited céget arra kötelezte, hogy fizessen kártérítést a nigériai gazdáknak, és arra szólította fel mind a leányvállalatot, mind angol–holland anyavállalatát, hogy telepítsenek berendezéseket a jövőbeli károk megelőzésére.

A Shell azzal védekezett, hogy a helyi szervezett bűnözés, illetve szabotázs volt a felelős az olajömlésekért. Ám most beleegyezett a kártérítés megfizetésébe.

Neked ajánljuk
A drónok vethetnek véget a tűzijátékkal járó szennyezésnek? A dohányipar nem csak a fogyasztók egészségét károsítja A nigériai laborok ellenőrzését követelik az oroszok az WHO-tól A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam