2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Franciaország: 1945 óta nem jósoltak ennyire kevés bortermést, az ok az időjárás

A világháború óta a legalacsonyabb bortermelési adatokra számítanak Franciaországban, még a katasztrofális 2017-es évnél is rosszabbak lesznek a számok a mezőgazdasági minisztérium szerint. Áprilisban fagyok károsították az ültetvényeket, azután a nedves, párás idő növelte a betegségek megjelenésének esélyét.

A BFMTV hírtelevízióban a francia mezőgazdasági minisztérium adatai alapján adtak arról hírt, hogy az idei francia bortermés lehet 1945, azaz a második világháború óta legalacsonyabb. A minisztérium ugyanis azzal számol, hogy legjobb esetben is csak 35,6 millió hektoliter bor készül idén az országban, a termelés 24-30 százalékkal lehet kisebb a tavalyinál – írja az MTI.

Az okok az időjárási tényezőkben keresendők, a minisztérium szerint a tavaszi fagykárokat nagyon csapadékos nyár és különösen párás idő követte, ez pedig számos szőlőbetegségnek kedvez.

Borászati dolgozók tüzeket gyújtanak a fagy ellen a burgundiai Chablis környékén lévő egyik szőlőbirtokon 2021. április 14-én, amikor a nyolcadik egymást követő éjszaka süllyedt fagypont alá a hőmérséklet Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Szakértők szerint elsősorban a korai érésű fajták, így a merlot és a chardonnay károsodtak, a legnagyobb terméskiesés Burgundiában, a Rajna vidékén és a Loire folyó menti területeken várható.

Julien Denormandie francia mezőgazdasági miniszter „az évszázad eddigi legnagyobb mezőgazdasági katasztrófájának” minősítette az idei bortermelési előrejelzést. Már az áprilisban a szőlőkben országszerte pusztító fagyokat is a 21. század eleje legnagyobb mezőgazdasági katasztrófájának nevezte a miniszter.

Neked ajánljuk
A jövőben nem csirkék, hanem gombák állíthatják elő a tojásfehérjét A klímaváltozás nyomán elszabaduló viharok 2021-ben is jelentős károkat okoztak Rekord: az eladott új autók kétharmada elektromos volt tavaly Norvégiában A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam