2021. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Olaj: fent vagy lent, marad vagy megy?

Ahogy csillapodnak a koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt hatásai, mert tartanak az enyhítések, illetve mert sikerül adaptálódni a járványhelyzethez, úgy nő az éhség az energiára és az energiahordozókra. Ez árfolyamváltozásokat okoz, az árfolyamok alakulása pedig sok ország, cég és ember életére hat.

„A klímaváltozás miatti vészharangot a szakértők a napokban – teljes joggal – ismét kongatni kezdték, de a szomorú valóság az, hogy amíg a szenet viszonylag könnyű lesz marginális szintre szorítani az energiamixen belül, és a folyamat gőzerővel (!) zajlik is, addig a kőolaj sajnos még sokáig velünk maradhat, akárcsak a földgáz” – írja a kőolaj árfolyam-növekedését magyarázó, illetve a fekete arany rövid és hosszú távú jövőjét részletező cikkében a portfolio.hu.

A piacon nem látszik, hogy az elektromosautó-forradalom vagy a megújulók veszélyeztetnék a kőolaj pozícióját.

Kereskedők dolgoznak a New York-i árutőzsde opciós részlegén 2011. június 8-án, miután a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) bejelentette, hogy nem növeli a kitermelést, így az Európában irányadónak tekintett Brent típusú kőolaj hordónkénti ára 118 dollár fölé emelkedett. Ma ennek a közelében sincs az ár Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

Bár hosszú távon a kőolajnak rosszak a kilátásai, de most ez – úgy tűnik – a piacon senkit nem érdekel. Márpedig a rövid és középtávú folyamatokat tekintve (néha a hosszú távúakat is) az aktív piaci szereplők véleménye a mérvadó az árfolyamok alakulása szempontjából.

Ez a piac a benzin árát is, közvetetten ugyan, de nagymértékben befolyásolja, így nagyon sok magánember pénzügyeit is.

A portfolio.hu cikkében a bevezető után részletes elemzés következik az olaj árfolyamáról, az ár alakulásáról. Akit érdekelnek a grafikonokra kívánkozó tőzsdei nüanszok, ide kattintva találja azokat.

Neked ajánljuk
A műanyagok felé fordul az olajipar A műanyagok felé fordul az olajipar Újabb és újabb olajfinomítók épülnek Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Élet a Nagy-korallzátonyon – Tavasz (természetfilm)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam