2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Drágább lehet a telefonom a megújuló energiaforrásokra való áttérés miatt?

A Wood Mackenzie elemzőcég elmélete egyszerű: a megújulók felfutása miatt megnő a kereslet az alumíniumra, a rézre és a cinkre. Ezeket az ipari fémeket sok termék gyártásához használják a sörösdoboztól az okostelefonig. Ha megnő a fémek ára, az megemelheti a többi érintett fogyasztási cikk árát is.

Az energetikai tanácsadó cég kiindulópontja tehát, hogy a kormányok a globális felmelegedés elleni harc közben felhajtják a színesfémek iránti keresletet.

A Wood Mackenzie három forgatókönyvre vizsgálja meg ezt a feltételezését.

Az egyik esetében az évszázad végére 2,8–3 Celsius-fokkal emelkedik a Föld átlaghőmérséklete az iparosodás előtti hőmérséklethez képest. A másik esetében sikerül 1,5 és 2 Celsius-fok között tartani a melegedést. A harmadik esetben 1,5 Celsius-fok alatt marad a felmelegedés mértéke.

Az elő esetben a napenergia-ágazat alumíniumigénye a 2020-as 2,4 millió tonnáról 2040-re 4,6 millió tonnára emelkedne – írja a napi.hu az elemzést ismertető cikkében. A második esetben a napenergiás alumíniumigény 2040-re elérné az évi 8,5 és 10 millió tonna közötti értéket.

A harmadik esetben napenergia-ágazat alumíniumkereslete 2040-re a teljes globális alumíniumfogyasztásnak már
12,6 százalékát tenné ki –
a 2020-as 3 százalékkal szemben.

2019-ben napelemparkot adtak át Szügyön, az akkor hétmilliárd forintos beruházás tízezer család villamosenergia-igényét képes biztosítani Fotó: MTI/Komka Péter

A napi.hu cikke az alumínium példájának részletesebb ismertetése után a réz és a cink számainak emelkedését is bemutatja röviden, ugyanerre a három forgatókönyvre.

A gazdasági hírportál ezután rámutat, hogy a Wood Mackenzie elméletének mintha máris lenne nyoma a valóságban.

Például miután az Egyesült Államok szenátusa megállapodott augusztus 9-én, hétfőn Joe Biden elnök 1000 milliárd dolláros infrastrukturális fejlesztési tervéről, benne a megújulóenergia-használatot és az elektromos autók terjedését segítő 550 milliárd dolláros csomaggal, azonnal lendületet kapott az ipari fémek piaca, és a réz kivételével emelkedett az áruk. A BHP bányavállalat pedig előzetes bérmegállapodást kötött az Escondida bányában dolgozó bányászokat képviselő szakszervezettel – részletezi az ING elemzése alapján a napi.hu.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam