2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A biológiaalapú gazdaság hozhatja el a fenntartható jövőt

Lehetséges a növényeken nyugvó gazdasági termelés megvalósítása az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak megvalósítása mellett és a környezet károsítása nélkül? Erre a fogós kérdésre kereste a választ a Hohenheimi Egyetem irányítása mellett 15 német főiskola és kutatóközpont az elmúlt hét évben.

A 13 millió euróból megvalósított bioökonómiai kutatóprogram arra a kérdésre keresett választ, hogyan nézhetne ki a jövő gazdasága, amelynek társadalma már nem csak a fosszilis tüzelőanyagoktól való függésen alapszik?

A kutatók azt vizsgálták, hogyan válhat a biomassza a vegyi és egyéb alapanyagok – mint például bioműanyagok és a biológiai alapú felületkezelő anyagok – kizárólagos forrásává, és hogyan valósítható meg az ehhez szükséges növények fenntartható termesztése.

A projekt során a biomassza előállításának és feldolgozásának, sőt a végső termékek legyártásának potenciális módszereit dolgozták ki, miközben a folyamatok lehetséges társadalmi, gazdasági és ökológiai hatásait is értékelték.

A projekt eredményeképp létrehoztak egy modellt, amely a biogazdaságban rejlő ígéretek, lehetőségek és kockázatok elemzésére szolgál. A természetes alapanyagokon nyugvó, de a környezet károsítása nélkül működő gazdasági rendszer alapjainak megteremtése még hosszú kutatómunkát igényel, ugyanakkor a program hatására a különböző tudományterületek között elindult párbeszéd ezt hatékonyan segítheti elő. 

Fűben, fában az orvosság?

A biogazdaság megvalósítása szempontjából a kutatók különösen ígéretesnek találták a japánfüvet.

Az Ázsiában honos perjeféle a vizsgálatok tanúsága szerint bioműanyagok, tisztítószerek és elektródák alapanyagaként is megállja a helyét, miközben termesztése során elősegíti a talaj minőségének javítását, és megköti a szén-dioxidot.

A japánfű ázsiai eredetű, hazánkban is kedvelt dísznövény Fotó: pixabay.com

Mivel a kukoricánál igénytelenebb növény, így rosszabb minőségű földeken, az élelmiszer-előállítás veszélyeztetése nélkül is termeszthető – mutatott rá a Hohenheimi Egyetem professzora, dr. Iris Lewandowski.

A hét éven át tartó program során egyebek mellett készültek például bioműanyagból ruhadarabok, más kutatók pedig a cellulózból és faalapú cukrokból, baktériumok segítségével állítottak elő tisztítószereket és kozmetikumokat.

Neked ajánljuk
Eltúlozzák a fenntarthatóság terén elért eredményeiket a nagy techcégek Fontos adalék a fenntartható irodához – a tintasugaras nyomtatók kevesebb energiát fogyasztanak Új nyersanyagbeszerzési stratégiával zöldül a német Lidl A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra: uni-hohenheim.de
Vissza
Hírfolyam