2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Német kutatóhajó indul a halban gazdag part menti áramlatok sorsának felderítésére

A Sonne (Nap) névre keresztelt kutatóhajó augusztus 20-án indul útnak, hogy Dél-Afrika és Namíbia partjainál a klímaváltozás élővilágra gyakorolt hatásairól végezzen megfigyeléseket. A halban gazdag területek állapotáról nem csak a halászat és az élelmezésbiztonság miatt szeretnének képet kapni: a fajgazdagság és a populációk állapota az óceán szénmegkötő képességére is hatással van.

A kutatóhajó 30 fős, német, namíbiai és dél-afrikai kutatókból álló legénységének célja a két afrikai ország partjainál található Benguela-áramlás, amely egyike az Atlanti-óceán halban leggazdagabb régióinak – derül ki az expedíciót koordináló Leibniz Trópusi Tengerkutató Központ (Leibniz-Zentrum für Marine Tropenforschung)  közleményéből.

A part menti felszálló áramlatoknak köszönhetően a hasonló területeken a tenger mélyének hűs, tápanyagban dús vize jelentős halpopulációknak biztosít megfelelő körülményeket.

Ezek a zónák a világszerte évente kifogott halászzsákmány 20 százalékát biztosítják, vagyis az emberiség élelmezésében is jelentős szerepet játszanak.

Azonban az 1970-es években a szardíniák addig jelentős hozama a Benguela-áramlás mentén csökkenésnek indult: a klímaváltozással új halfajok és medúzák jelentek meg a területen, emellett az óceán szén-dioxid-megkötő képességével kapcsolatos kérdések is egyre sürgetőbben merültek föl.

A Sonne kutatóhajó Fotó: Marie Heidenreich/Wikimedia Commons/cc by-sa 4.0

A fokozódó ütemben zajló klímaváltozásra az óceán csak késéssel, lassabb ütemben reagál, ami a hosszú távú változások felismerésére és megfigyelésére alkalmas kutatási stratégiák kidolgozását teszi szükségessé. A hajón utazó nemzetközi kutatógárda és a helyi tudósok elsődleges célja, hogy az óceánok megfigyelésére és a klímaváltozás előrejelzésére szolgáló módszereket javítsák, illetve hogy

pontosabb képet kapjanak arról, hogyan alakítják a partok hatása alatt álló óceáni áramlási rendszerek a tengerek élővilágát és szén-dioxid-megkötő képességét.

Az expedíció által gyűjtött adatok támpontként szolgálhatnak a globális klímaváltozás folyamatának előrejelzésében és az alkalmazkodást elősegítő halászati szabályozás kialakításában is – az új információk a klímavédelem és az élelmezésbiztonság terén is pontosabb erőfeszítésekre adnak majd lehetőséget.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: leibniz-zmt.de
Vissza
Hírfolyam