2021. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jelentős érdeklődés mellett zárult a nyugat-balkáni zöld program újabb felhívása

Az elmúlt időszak koronavírus-járvány által okozott nehézségei ellenére is nagy volt az érdeklődés a Nyugat-balkáni Zöld Központ klímavédelmi projektek támogatására kiírt újabb felhívása iránt – jelentette be Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár az ITM közleményében.

A felhívásra a keretösszeget többszörösen meghaladva, összesen 1,3 milliárd forint támogatási igénnyel érkeztek be projektjavaslatok, melyek értékelését követően, az ősz folyamán várható a támogatói döntések meghozatala.

A nemzetközi klímafinanszírozási szerepvállalás részeként megvalósuló program harmadik,

400 millió forintos keretösszegű felhívásának célja az európai uniós csatlakozásra váró nyugat-balkáni országok zöldgazdasági átállásának támogatása, a hosszú távú szakmai együttműködés és a technológiaexport elősegítése

– fogalmazott az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye. Steiner Attila kiemelte, hogy a beérkezett kérelmek az energia, a vízipar, a körforgásos gazdaság és a városfejlesztés területén egyaránt fogalmaznak meg a zöldátmenetet érdemben elősegítő célokat.

A nyugat-balkáni régió jelentős kihívásokkal és ezzel járó fejlesztési igényekkel néz szembe a klímaváltozásból eredő folyamatok szempontjából. A támogatási program ismertsége azonban már lehetővé teszi a beruházások közép- és hosszú távú tervezését a fogadó országokban és hazánkban egyaránt, segítséget nyújtva ezzel a kihívások megoldásához – tette hozzá az államtitkár.

A célországok között továbbra is Szerbia a legnépszerűbb, de növekedett az érdeklődés a további relációk iránt is. A pályázók között nagy számban jelen vannak a kis- és középvállalkozások képviselői, és egyre aktívabban érdeklődnek a program iránt a felsőoktatási intézmények is. A program további tapasztalata, hogy a nyugat-balkáni térségben erősödik a klímavédelemmel kapcsolatos tudatosság, a régió országai egyre nagyobb figyelmet fordítanak a zöldgazdasági átállás ügyére.

Neked ajánljuk
Az AVON is igyekszik alakítani a környezeti lábnyomán A megújuló energia felé fordul az IKEA A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Élet a Nagy-korallzátonyon – Tavasz (természetfilm)
Tovább a forrásra: novekedes.hu
Vissza
Hírfolyam