2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A közbeszerzésekben a fenntarthatóság szempontjainak is érvényesülniük kell

Bár a közbeszerzések száma és értéke kezd újra a járvány előtti szintre nőni, az eljárásokban alkalmazható fenntarthatósági normák közül a környezetvédelmi szempontokat azonban 2018 óta kevésbé veszik figyelembe. A Közbeszerzési Hatóság ugyanakkor küldetésének tekinti, hogy minél több zöldközbeszerzés valósuljon meg az országban, s azok száma, illetve értéke tartósan magas szinten maradjon.

„A gazdasági helyreállítás folyamán és általánosságban is a fenntarthatóság erősítése az egyik legfontosabb feladat, mert ezzel minden érintett gazdasági szereplő tartozik a jövő generációinak” – hangsúlyozta a Figyelőnek a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

Kovács László rámutatott: a közbeszerzési piac szereplőinek óriási a felelőssége ebben a kérdésben. Az ajánlatkérők jelentős hatást gyakorolhatnak a fenntarthatóság terén, hiszen amennyiben a közbeszerzési eljárásaikba ilyen szempontokat építenek be, példát mutathatnak a fogyasztóknak, s így befolyásolhatják a piacot.

A hatóság éppen ezért számos eszközzel, kezdeményezéssel segíti a piac szereplőinek a szemléletformálását a fenntarthatósági – azaz zöld-, szociális és innovatív – szempontok érvényesítése érdekében.

„Az idén – új szintre lépve – a szervezet életre hívta a Fenntartható Magyarországért programot, melynek részeként fenntarthatósági munkacsoport alakult, valamint kezdeményeztük a közbeszerzési zöldkódex létrehozását” – jelezte Kovács László. A program célja a közbeszerzési piac szereplőinek a szemléletformálása, valamint a szakmai párbeszéd erősítése, a hazai és a nemzetközi jó gyakorlatok megismertetése a fenntartható közbeszerzések terén.

A Közbeszerzési Hatóság Riadó utcai épülete Fotó: Közbeszerzési Hatóság/facebook.com

A munkacsoportban a legnagyobb hazai ajánlatkérők, valamint a hatósággal a fenntarthatóság területén együttműködő szervezetek képviselői vesznek részt, többek között az Állami Számvevőszék, a Gazdasági Versenyhivatal, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány, a Magyar Nemzeti Bank, a Megyei Jogú Városok Szövetsége, a Magyar Posta Zrt., a MÁV és a Miniszterelnökség szakemberei.

A rendszeresen ülésező testület célja a tudásmegosztás, a jó gyakorlatok megismertetése lesz, éppen ezért az első ülést követően elkészült, hasznos információkat tartalmazó dokumentum hamarosan elérhető lesz a hatóság honlapján.

A program keretében a hivatal megkezdte a közbeszerzési zöldkódex kidolgozását is. Ehhez önkéntesen csatlakozhatnak majd azok az ajánlatkérők, amelyek vállalják, hogy közbeszerzési eljárásaikban érvényesítik a környezetvédelmi, szociális, innovatív szempontokat.

Neked ajánljuk
Új utak nyílhatnak a szén-dioxid gazdasági hasznosítására A klímaváltozás kockázatait a tőkepiacok döntő többsége még nem árazta be Nem csak a vállalatok működésében, az irodai terekben is hódít a zöld Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Forrás: Figyelő
Vissza
Hírfolyam