2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vállalatok többsége számára már magától értetődő, hogy a környezeti hatásairól is beszámol, de azért még van tere a fejlődésnek

A KPMG felmérése szerint a világ 250 legnagyobb vállalkozásainak 90 százaléka már készít beszámolót az ESG-, vagyis a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontoknak való megfelelésről. Ugyanakkor a módszertan egyelőre nem alkalmas a zöldülés terén elért eredményeik összehasonlítására.

A cégek a „Jó, ha van” állapotból eljutottak a „Kell lennie” állapotba, de a jelentéstételi gyakorlatot még fejleszteni, és leginkább egységesíteni kell az ideális állapot, a minden érintett számára átlátható működés érdekében – idézi a KPMG Magyarország szakértőinek elemzését a Portfolio.

Az ESG-szempontrendszer hatékonyságot javító ereje legkésőbb a járvány miatti lezárások alatt világossá vált, ahogy az is, hogy a világ a „tulajdonosi kapitalizmus”-ból az „érintettek kapitalizmusa” felé halad: a hosszú távon sikeres és életképes vállalat nem kizárólagosan a rövid távú tulajdonosi érdekek mentén hozza meg stratégiai és napi szintű döntéseit, hanem azokba a többi érintetti csoport szempontjait is beépíti.

Ezáltal a vállalat működése jövőbe mutató és fenntartható: ellenáll a klímaváltozás kihívásainak, etikus, környezeti szempontból hasznos, társadalmilag igazságos és átlátható lesz.

Ma már nem elég eldicsekedni azzal, ha a működés egyes területein teszünk valami jót (ez volt a CSR-akciók kora), mára kötelezettséggé vált, hogy felmérjük a cég működésének külső hatásait, hitelt érdemlően, tényszerűen beszámoljunk róla, és világosan megfogalmazzuk, hogyan akarunk javítani azokon (ez az ESG kora).

Ugyanakkor a fenntarthatósági jelentések inkább optimista képet festenek arról, hogy ténylegesen hol is tartunk.

Nehezen összehasonlíthatók, és sokszor nem adnak érdemi, használható információt az érintetteknek.

A jövő feladata, hogy eljussunk a mérés kapitalizmusáig: az informatív, tényadatokra épülő, megbízható és összehasonlítható jelentéstételek elterjedéséig. Ennek érdekében a Világgazdasági Fórum (WEF) és a Nemzetközi Üzleti Tanács (IBC – International Business Council) kezdeményezte egy olyan módszertan kidolgozását, amely általános érvényű és kvantitatív, pénzügyi mérőszámokat egyaránt tartalmaz, és amely a vállalatok által alkalmazott fenntarthatósági jelentési keretrendszerbe illeszthető.

A módszertan a Portfolión megjelent elemzésből részletesen megismerhető.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam