2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lőporgyárból környezetvédelmi kármentesítő vállalat: idén százéves a Nitrokémia Zrt.

A jogelőd Magyar Lőporgyárüzemi Rt. 1921. augusztus 29-én kezdte meg működését Balatonfűzfőn, majd a második világháborút követően jelentősen megváltozott a profilja, a hadiipar helyett műanyagok, vegyi anyagok gyártására állt át. Ekkor élte fénykorát az üzem. A rendszerváltás után a kilencvenes években leszűkült a társaság tevékenységi köre, 2006-tól pedig környezetvédelemmel kezdtek foglalkozni.

A balatonfűzfői gyárterület rekultivációjában gyakorlatot szerző cég 2013-tól a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. feladatkörébe tartozó környezeti kármentesítések irányításával és lebonyolításával foglalkozik, mára a legjelentősebb környezetvédelmi kármentesítési feladatokat ellátó állami vállalattá vált – közölte a társaság vezérigazgatója, Tóth Csaba a balatonfűzfői cég 100 éves jubileuma alkalmából.

A Nitrokémia Zrt. végzi a környezeti károk felszámolását a gyöngyösoroszi és recski bányák, a papkeszi és a királyszentistváni gyártelep, a szentgáli mészbánya, a berhida-peremartoni vegyipari vállalat, a simontornyai bőrgyár, a tiszavasvári és a csepel-szigeti hulladéklerakók, a tököli és a kunmadarasi szovjet repülőterek, a szigetszentmiklósi autógyár egykori területein, a Nyugati pályaudvaron, valamint az abasári községi vízműnél és a Séd-Nádor vízfolyásnál.

Nitrokémia Ipartelepek gyára 1968-ban
Fotó: MTI/Urbán Nándor

Tóth Csaba kiemelte:

keresik a megújuló erőforrások felhasználásának lehetőségét is, az egykori balatonfűzfői iparterületen, valamint a gyöngyösoroszi meddőhányón napelemparkot terveznek.

A vezérigazgató felvetette a balatonfűzfői gyártelepen rehabilitált területeken egy barnamezős beruházásként logisztikai, könnyűipari park létrehozását is.

2011 szeptemberében az egykori lőporgyári erőmű termében, 50 méteres mélységben rendeztek Európa–Magyarország–Balaton címmel nemzetközi kortárs képző- és iparművészeti kiállítást
Fotó:MTI Fotó: Nagy Lajos
Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam