2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rövidesen még többféle zöldhitelt kínálhatnak a bankok

Az MNB az elektromobilitás és a fenntartható agrárium fejlesztésének céljából kiterjeszti a hitelintézetek számára zöld vállalati és önkormányzati tőkekövetelmény-kedvezmény programját.

A Magyar Nemzeti Bank MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a bankok a program keretei közt adhatnak zöld hiteleket egyebek közt például zéró kibocsátású árufuvarozó vagy személyszállító járművek cégek általi beszerzésére, méhészetek, agárvállalkozások fenntarthatóságot szolgáló gépbeszerzéseire.

Iparági megkötés nélküli, az adós vagy a bank által kialakított finanszírozási keretrendszer szerinti zöld kitettségek is bevonhatók majd a programba

– jelezte az MNB. A jegybank tavaly decemberben hirdette meg vállalati és önkormányzati Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény programját Zöld Programja részeként. Ennek révén a magyar jegybank elősegíti, hogy a banki mérlegekben nőjön a zöld iparágak, ügyfelek aránya a fenntarthatósági szempontból a kockázatoknak jobban kitett „barna” eszközökhöz képest.

Az öt éven keresztül biztosított tőkekövetelmény-kedvezményt a jegybank elsőként a megújuló energiatermelés finanszírozására, valamint a zöldkötvények bankok általi vásárlására határozta meg – idézte fel az MNB. A részt vevő bankok az említett kategóriákban a program indulásától június 30-ig 121 milliárd forint naperőműhitelt folyósítottak, illetve – az MNB Növekedési Kötvényprogramjában is részt véve – bő 42 milliárd forint értékű zöldkötvény-finanszírozást is nyújtottak.

A központi pénzintézet jelezte, hogy a hitelintézetek a továbbiakban döntésük szerint összevonhatják és így maximálisan kihasználhatják az érvényben lévő, a lakáshitelekre, illetve a vállalati és önkormányzati finanszírozásra nyújtott tőkekedvezményeket. E lépés nyomán egy, a zöldfinanszírozásban aktív bank akár a teljes kockázati kitettsége 1,5 százalékára rúgó tőkekedvezményt is igénybe vehet majd – olvasható a közleményben.

Neked ajánljuk
Eltúlozzák a fenntarthatóság terén elért eredményeiket a nagy techcégek Fontos adalék a fenntartható irodához – a tintasugaras nyomtatók kevesebb energiát fogyasztanak Nem sci-fi: az MNB alanyi jogon támogatná az e-autó-vásárlást A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra: dehir.hu
Vissza
Hírfolyam