2021. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A biztosítókat is fájdalmasan érinti az Ida hurrikán

A biztosítók mintegy 18 milliárd dolláros (5300 milliárd forintos) kifizetésre készülnek az Ida hurrikán miatt az Egyesült Államokban és a Karib-térségben – közölte szerdán a Karen Clark & Co (KCC) katasztrófamodellező cég.

Az Ida hurrikán vasárnap 4-es kategóriájú viharként érte el az Egyesült Államokat, miután a Mexikói-öbölből partra söpört, és nagy területeket árasztott el a heves hullámzás és a szakadó esőzések. Jelentős károk keletkeztek a házakban, autókban, de még az áramszolgáltatók rendszereiben is a trópusi vihar miatt – írja a Reuters alapján a Napi.hu.

A katasztrófamodellező cég szerint a biztosított kár 40 millió dollár értékű lesz a Karib-térségben,

a többi pedig az Egyesült Államokban a szél és a viharhullám okozta károkból származik.

A szakértők szerint az átfogó becslések – amelyek a vihar súlyosságát és útvonalát követő modellek – alapján számított kárérték még mindig jóval kisebb lehet, mint a 2005-ös Katrina hurrikán által okozott 87 milliárd dolláros kárigény az inflációval való kiigazítás után.

A Fitch hitelminősítő ügynökség szerint az Ida okozta veszteségek valószínűleg meghaladják az Uri téli vihar 15 milliárd dolláros és a Laura hurrikán – a 2020-as év legköltségesebb biztosított katasztrófaeseménye – 10 milliárd dolláros veszteségeit. 

A nagy erejű hurrikánok kialakulásának gyakoribbá válását a kutatók a klímaváltozás hatására felmelegedő tengerekkel hozzák összefüggésbe.

Légi felvétel az Ida hurrikán pusztításának nyomairól a Louisiana állambeli Grand Isle településen
Fotó: MTI/AP/Gerald Herbert
Neked ajánljuk
Az emberiség felelőtlensége katasztrófák láncolatát hozhatja létre Rekordmennyiségű kibocsátással jártak az északi félteke erdőtüzei Csapdába ejtik a dunai műanyagot, hogy feltárják a hulladékban rejlő potenciált Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Élet a Nagy-korallzátonyon – Tavasz (természetfilm)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam