2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímaaktivisták rohamozták meg a világ egyik legnagyobb bankházát

Az Extinction Rebellion aktivistái szerdán megrongálták a JPMorgan londoni központját. A felháborodott tüntetők szerint a bank még mindig dollármilliárdokat fektet a fosszilis tüzelőanyagok finanszírozásába.

A tiltakozás része volt az Extinction Rebellionnak a fosszilis tüzelőanyagok használatát támogató szervezetek elleni kampányának. Az aktivisták idén tavasszal már a Barclays és a HSBC londoni központjában is törtek ablakokat – írta meg az Origo.

A tüntetők vádjai nem teljesen alaptalanok, hiszen a 2021-es fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos pénzügyi jelentés, a „Banking on Climate Chaos" szerint a JPMorgan a fosszilis tüzelőanyagok legnagyobb finanszírozójaként szerepelt 2016 és 2020 között.

2016 óta a világ 60 legnagyobb bankja 3,8 billió dollárt (kb. 1120 billió forint) öntött fosszilis tüzelőanyagokba, annak ellenére, hogy többen is elkötelezték magukat a 2015-ös éghajlatváltozásról szóló párizsi megállapodás mellett.

A dokumentum szerint a pénzintézetek 2020-ban valójában többet fektettek a fosszilis tüzelőanyagokba, mint 2016-ban.

A JPMorgan pedig az első helyen volt a bankok azon listájának élén, amely a legmagasabb - 2016 óta 317 milliárd dolláros (kb. 93 100 milliárd forint) – finanszírozást nyújtotta a fosszilistüzelőanyag-szektornak.

A tüntetők gondoskodtak arról, hogy az épületben vagy annak közelében senkit se veszélyeztessenek, és az üvegek betörése után megvárták a rendőrök kiérkezését a helyszínre.

Az Extinction Rebellion aktivistái egy 2019-es tüntetésen Fotó: Elias Tsolis/Wikimedia Commons/CC0
Neked ajánljuk
Új utak nyílhatnak a szén-dioxid gazdasági hasznosítására A klímaváltozás kockázatait a tőkepiacok döntő többsége még nem árazta be Nem csak a vállalatok működésében, az irodai terekben is hódít a zöld Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam