2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímaaktivisták rohamozták meg a világ egyik legnagyobb bankházát

Az Extinction Rebellion aktivistái szerdán megrongálták a JPMorgan londoni központját. A felháborodott tüntetők szerint a bank még mindig dollármilliárdokat fektet a fosszilis tüzelőanyagok finanszírozásába.

A tiltakozás része volt az Extinction Rebellionnak a fosszilis tüzelőanyagok használatát támogató szervezetek elleni kampányának. Az aktivisták idén tavasszal már a Barclays és a HSBC londoni központjában is törtek ablakokat – írta meg az Origo.

A tüntetők vádjai nem teljesen alaptalanok, hiszen a 2021-es fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos pénzügyi jelentés, a „Banking on Climate Chaos" szerint a JPMorgan a fosszilis tüzelőanyagok legnagyobb finanszírozójaként szerepelt 2016 és 2020 között.

2016 óta a világ 60 legnagyobb bankja 3,8 billió dollárt (kb. 1120 billió forint) öntött fosszilis tüzelőanyagokba, annak ellenére, hogy többen is elkötelezték magukat a 2015-ös éghajlatváltozásról szóló párizsi megállapodás mellett.

A dokumentum szerint a pénzintézetek 2020-ban valójában többet fektettek a fosszilis tüzelőanyagokba, mint 2016-ban.

A JPMorgan pedig az első helyen volt a bankok azon listájának élén, amely a legmagasabb - 2016 óta 317 milliárd dolláros (kb. 93 100 milliárd forint) – finanszírozást nyújtotta a fosszilistüzelőanyag-szektornak.

A tüntetők gondoskodtak arról, hogy az épületben vagy annak közelében senkit se veszélyeztessenek, és az üvegek betörése után megvárták a rendőrök kiérkezését a helyszínre.

Az Extinction Rebellion aktivistái egy 2019-es tüntetésen Fotó: Elias Tsolis/Wikimedia Commons/CC0
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam