2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fenntartható innovációk oldhatják meg az építőipar problémáit

A Széchényi Egyetemen működő Greenology Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont keretében megalakult a hazai építésgazdasági szakmai szervezeteket tömörítő Zöldinnovációs Építésgazdasági Kerekasztal. A Tudásközpont vezetője, prof. dr. Boros Anita elmondta, hogy a zöldinnovációk segítségével versenyképesebbé válhatnak a vállalatok, zöldebbé a már meglévő, működő iparágak, és új, eddig nem létező ágazatok is létrejöhetnek a gazdaságban.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete 2020-ban vizsgálta a zöldmunkahelyek elterjedtségét az Európai Unióban és Magyarországon. Definíció alapján a zöldmunkahely hozzájárul a környezet minőségének megőrzéséhez és helyreállításához – ismertette a Portfolio.

Ide tartoznak az olyan szellemi foglalkozásúak, mint például a zöldépítészek, a környezetvédelmi jogászok a környezetmérnökök, vagy azok a fizikai foglalkozásúak, akik a feldolgozóiparban vagy építőiparban dolgoznak, legyen szó akár egy régi ruhákat átalakító varrónőről, vagy a zöldingatlanok kivitelezésén dolgozó építőmunkásokról.

Az eredményeik azt mutatják, hogy ebben a tekintetben kifejezetten jól teljesítenek a skandináv országok, a közép-kelet-európai régióban pedig hazánk kiemelten jól áll a biomassza- és bioüzemanyag-termelő iparág nemzetközi versenyképességében.

Boros Anita elmondta, hogy a zöldgazdaság kapcsán fontos megemlíteni a digitalizációt is, hiszen az új technológiák elterjedésével egyes munkakörök teljes automatizációja, bizonyos szakmák esetében pedig a szakmához kötődő feladatok jelentős átalakulása várható.

Bár a technológiai változások következményeként az automatizálható szakmák esetében a munkahelyek számának csökkenése várható hosszú távon, azonban számos új munkakör és szakma jelenik majd meg, így az új, összetett technológiákat kezelni tudó, magasan képzett munkaerő iránti kereslet növekedni fog a folyamatosan megjelenő innovatív eszközök és termékek kapcsán.

Boros Anita hozzátette:

a Tudásközpont megalapításának alapvetően az volt a célja, hogy támogassa a hazai környezettudatos, környezetkímélő innovációs fejlesztéseket, ehhez kapcsolódóan folyamatban van egy olyan platform kialakítása is, amely a hazai vállalatok zöldinnovációs megoldásainak piacra jutását, népszerűsítését támogatná.

Emellett a Tudásközpont keretében sor került a Zöldinnovációs Építésgazdasági Kerekasztal létrehozására, amely minden olyan érdekképviseletet és szakmai szervezetet magában foglal, amely meghatározó szerepet játszik az építésgazdaság zöldinnovációs fejlesztésében.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam