2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos

Marc Lore, a Walmart volt e-kereskedelmi igazgatója egy teljesen új, 5 milliós lakosságú modern, diverz, klímabarát várost szeretne felépíteni valamelyik amerikai sivatag közepén. 

A projekt megvalósításához 400 milliárd dollár kellene, a várost pedig úgy alakítanák ki, hogy mindenhova 15 percen belül el lehet jutni gyalog, így autókra sem lenne szükség – ismertette a Portfolio.

Lore úgy látja, hogy az amerikai várostervezés fenntarthatatlan, túl nagy az urbánus közösségek környezetszennyezése, drágák az ingatlanok, és nem elérhető mindenki számára elfogadható áron minőségi egészségügyi és oktatási szolgáltatás.

A jelenlegi városok újraépítése helyett Lore inkább egyfajta „példát” állítana a jövő városainak arról, hogy néz ki egy fenntartható, élhető és fair közösség.

A milliárdos elmondása szerint nem „utópiát” akar építeni, hiszen aligha lesz a projekt hibátlan, de reméli, hogy élhető és emberközpontú közösséget tud majd teremteni.

A Telosának keresztelt város első körben 30 ezer holdon (121 km2) 50 ezres lakossággal valósulna meg, mérete idővel 150 ezer holdra (607 km2), lakossága pedig akár ötmillió főre nőne majd. Az épületeket elsősorban toronyházak alkotnák.

A város terveit a Bjarke Ingels Group készíti, amely korábban New York árvízvédelmi megoldásait és a Google székházát is tervezte Fotó: City of Telosa/twitter.com

A városból Lore tervei szerint száműznék az autókat, mivel Telosa egyik végéből a másikba 15 perc alatt el lehet majd sétálni, de a gyaloglás mellett elektromos rollerek, személyszállító drónrepülőgépek, önvezető podok és egy föld alatti közlekedési rendszer is segíti majd a közlekedést.

Amennyire csak lehet, a város önellátó lenne, és újrahasznosítana mindent, beleértve a vízkészletet és a hulladékot is.

Az ivóvizet például egy belső keringetőrendszer szűrné, ezenkívül gyűjtené a város az esővizet is, melyet szintén megszűrnének és felhasználnának. Az organikus hulladékot is újrahasznosítanák, többek közt helyileg funkcionáló mezőgazdasági termeléshez. A város energiaellátását napkollektorok biztosítanák.

Neked ajánljuk
Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba Új utak nyílhatnak a szén-dioxid gazdasági hasznosítására A gombák hálózatait is veszélybe sodorjuk, pedig fontos szövetségeseink Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Honnan szerzi majd az EU az akkumulátorokhoz szükséges nyersanyagokat?
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam