2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az uniós országok levegőjét nem csak az itt működő vállalatok szennyezik

A Bankwatch és az Energia- és Tiszta Levegő Kutatóközpont új kutatása szerint az EU-ban a levegő állapota javul, mivel az országok bezárják a szénbányákat és végrehajtják az ipari kibocsátásokra vonatkozó jogszabályokat. Az unióval szomszédos országokban azonban egyre rosszabb a helyzet.

„A Nyugat-Balkán 18 üzeme jelenleg több mint 221 uniós üzemnek megfelelő kén-dioxidot bocsát ki” – nyilatkozta az Euronewsnak Pippa Gallop, a CEE Bankwatch Network délkelet-európai energetikai tanácsadója.

A kén-dioxid mérgező gáz, amely nagyon káros az emberi egészségre, különösen a tüdőbetegségben szenvedők számára.

Egy jelentés szerint az elmúlt három évben a kén-dioxid miatti halálesetek fele az Európai Unióban történt – Olaszország, valamint Magyarország és Románia volt a legsúlyosabban érintett.

Denis Žiško, a Tuzla székhelyű Ökológiai és Energiaközpont programkoordinátora abban bízik, hogy azok a nyugat-balkáni kormányok, amelyek ezt még nem tették meg, sürgősen kitűzik a szénerőművek bezárásának dátumát. És hogy az EU rá is kényszeríti őket erre. A Bankwatch azonban attól tart, hogy ez jelenleg nem uniós prioritás.

Forrás: euronews/youtube.com

Október elején kerül megrendezésre az EU–nyugat-balkáni csúcstalálkozó. A bizottság közleménye szerint arra ösztönzik a Nyugat-Balkánt, hogy a szén-dioxid-kibocsátás megszüntetésének dátumát határozzák meg a kibocsátás csökkentésének hatékony eszközeként. Indoklásuk szerint a párizsi megállapodás céljainak eléréséhez az egész világnak lépnie kell a fosszilis tüzelőanyagok meghaladása érdekében.

Az ugljeviki szénerőmű ügye a határokon átnyúló szennyezés iskolapéldája Fotó: TheMiner/Wikimedia Commons/cc by
Neked ajánljuk
Eltúlozzák a fenntarthatóság terén elért eredményeiket a nagy techcégek Fontos adalék a fenntartható irodához – a tintasugaras nyomtatók kevesebb energiát fogyasztanak Új nyersanyagbeszerzési stratégiával zöldül a német Lidl A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam